2020. október 12., hétfő

Kapros-tejfölös húsgombóccsorba kelbimbóval

 

A minap a zöldségesnél megláttam a kelbimbót, s olyan szépen "kacsintgatott" szembe velem, hogy muszáj volt megvennem egy tasakkal. Aztán bepakoltam a hűtőbe és két napig "szemezgettünk" egymással, míg meghoztam a döntést, hogy levest főzök belőle, méghozzá tejfölösen, kaprosan, de mivel kívántam már egy jó gombócos levest is, így az is került bele. Egész jó lett...
Hozzávalók 
 
4 közepes sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 kis zeller, 1 kis fej hagyma, 1 kis paprika, kb. 30 dkg kelbimbó, 3-4 l húsalaplé, 2 dl tejföl, 1 csokor friss kapor, 1 citrom kifacsart leve, só; illetve a húsgombóchoz: 50 dkg darált hús (borjú és sertés vegyesen), 10 dkg rizs, 1 tojás, 1 kis fej hagyma, 1 kis csokor kapor, só, bors. 

Elkészítése 
 
A zöldségeket megpucoljuk, a sárgarépát, petrezselymet, zellert és hagymát apró kockára vágjuk, a kelbimbót egészben hagyjuk. A kaprot finomra aprítjuk. 
A húsalaplét feltesszük főni a zöldségekkel, közben elkészítjük a gombócokat. Vagyis a húshoz hozzáadjuk a rizst, a tojást és az apró kockára vágott hagymát, valamint nagy csipetnyi finomra aprított kaprot, sózzuk, borsozzuk és összegyúrjuk. Ebből a masszából diónyi gombócokat formázunk, és felhasználásig félretesszük. 
Ha a leves már jól fő, és a zöldségek félig megpuhultak, hozzáadjuk a kelbimbót és a gombócokat, majd tovább főzzük, míg minden megpuhul. Közben megkóstoljuk a levest és ha szükséges, sózzuk, illetve ha nagyon sűrű lenne, kevés forró vízzel hígítjuk. 
Ha már minden puhára főtt, a tejfölt összekavarjuk a citromlével, elsodorjuk kevés forró levessel, majd a fazékba öntjük, és újra felforraljuk. Végül megszórjuk finomra aprított kaporral, és tálaljuk. 
 
Hasznos tudnivaló! 
 
• Ha nincs húsalaplénk, akkor tehetünk a levesünkbe egy-két húsleveskockát. 
• Kapor helyett készíthetjük petrezselyemzölddel is a levest.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése