2020. október 13., kedd

Ecetes uborka dunszt nélkül

 

Sokféle savanyúságot szoktam eltenni télire, de az összes közül a favorit kétségkívül az uborka. Ezt is többféleképpen teszem el mind a fűszerezés, mind pedig az eljárás, a technológia tekintetében. A blogomon már közzétettem az ecetes uborka ánizsos változatának receptjét, amit cukkinivel kevertem, most pedig egy másik ecetes uborka változatot mutatok. Mindkettő nagyon finom, a végeredmény tekintetében nehezen lehetne eldönteni, melyik a jobb, melyik a finomabb. Az eljárás, a technológia lehet a döntő, vagyis az, hogy melyik eljárás tetszik jobban, ki, melyiket találja jobbnak, egyszerűbbnek. 

Hozzávalók 

5 kg uborka, 1-2 sárgarépa, 1-2 fej lilahagyma, 6-8 csípős paprika, 3-4 torma, kapor, csombor (borsikafű), mustármag, só; illetve a feltöltőléhez: 1/3 rész ecet, 2/3 rész víz, minden liter léhez 2 kiskanál só és 2 evőkanál cukor, 4-5 babérlevél, szemes bors. 

Elkészítése 

A friss, kb. 5-6 centis uborkákat alaposan megmossuk, és egy tálban sós vízbe tesszük – 1 liter vízhez 1 evőkanál sót számolunk. A sós vízben az uborkákat 24 órát hagyjuk állni, közben többször is átforgatjuk. 
Másnap megpucoljuk a többi zöldséget, a tormát hasábokra, míg a hagymát és a sárgarépát karikára vágjuk, a csípős paprika szárát lemetsszük. A kaprot és a csombort megmossuk. 
Az üvegek aljára kaprot és csombort teszünk, az uborkát szorosan belerakjuk, közéje tormaszeleteket, sárgarépa- és hagymakarikákat szúrunk, illetve minden üvegbe teszünk egy csípős paprikát is.
Az uborkával tele üvegeket feltöltjük vízzel, majd mérőpohárba töltve a folyadékot megmérjük, hogy tudjuk, mennyi feltöltőlére lesz szükségünk. Ebből kiszámoljuk az ecet és a víz mennyiségét úgy, hogy meglegyen az 1/3–2/3-os arány, ehhez a mennyiséghez adjuk literenként a 2 kiskanál sót, illetve a 2 evőkanál cukrot. Az ecetes levet felforraljuk a cukorral és a sóval, közben hozzáadjuk a babérlevelet és a szemes borsot. 
Ha már lobogva forr a feltöltőlé, óvatosan az üvegekben lévő uborkára töltjük, megvárjuk míg kézmelegre hűl, majd visszaszűrjük a forralóedénybe és ismét felforraljuk, illetve az uborkára töltjük. Az utóbbi műveletet még egyszer megismételjük, de előtte beleszórjuk az üvegekbe a mustármagot is.
A harmadik forrázás után az üvegekre kistányért teszünk vagy egyszerűen tiszta konyharuhával leterítjük, és másnapig állni hagyjuk. Ekkor a megmaradt feltöltőlével pótoljuk a leapadt levet, az üvegeket lezárjuk és a kamrába tesszük. 

Hasznos tudnivaló! 

• Eltevésre csak kiváló minőségű, lehetőleg frissen szedett uborkát használjunk. Ha az uborka sokat áll feldolgozás előtt, meglyukasodhat a savanyúság közepe. 
• Ha egyforma üvegeket használunk az uborka eltevéséhez, elég, ha egy üveget töltünk fel vízzel, majd az így mért mennyiséget szorozzuk az üvegek számával, hogy megtudjuk, mennyi feltöltőlére lesz szükségünk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése