Említettem már, hogy az utóbbi időkben teszteltem a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés programjának a joghurtját. Nos, Portik-Hegyi Loránd sajtmester joghurtja kiváló fagylaltkészíteshez is, és mivel épp eperszezon van, ezért epres joghurtfagyi készült belőle.
Hozzávalók
50 dkg eper, 7-8 evőkanál cukor, fél citrom leve, 1 tasak vaníliás cukor, 3 dl joghurt, 4 dl tejszín.
Elkészítése
1. Az epret megpucoljuk, nagyobb darabokra vágjuk, meglocsoljuk citromlével, hozzáadjuk a cukrot, és folytonosan kavargatva addig főzzük, amíg zselatinos leve képződik, de az eperdarabkák még épen maradnak.
2. A joghurtot kikavarjuk a maradék cukorral és a vaníliás cukorral, majd belekavarjuk a frissen főzött eperdzsemet.
3. A tejszínt kemény habbá verjük, és lazán beleforgatjuk a joghurtos-epres keveréket.
4. Dobozokba töltjük és fagyasztóba tesszük, közben többször is átkavarjuk mixerrel, így akadályozva meg a jégkristályok kialakulását.
5. Tálaláskor fagylaltoskehelybe 2-3 gombócot teszünk, a tetejére tejszínhabrózsát nyomunk, majd eperszeletekkel és eperöntettel díszítjük.
Jó tudni!
• Fagylaltgéppel is elkészíthető.
Jó étvágyat!
50 dkg eper, 7-8 evőkanál cukor, fél citrom leve, 1 tasak vaníliás cukor, 3 dl joghurt, 4 dl tejszín.
Elkészítése
1. Az epret megpucoljuk, nagyobb darabokra vágjuk, meglocsoljuk citromlével, hozzáadjuk a cukrot, és folytonosan kavargatva addig főzzük, amíg zselatinos leve képződik, de az eperdarabkák még épen maradnak.
2. A joghurtot kikavarjuk a maradék cukorral és a vaníliás cukorral, majd belekavarjuk a frissen főzött eperdzsemet.
3. A tejszínt kemény habbá verjük, és lazán beleforgatjuk a joghurtos-epres keveréket.
4. Dobozokba töltjük és fagyasztóba tesszük, közben többször is átkavarjuk mixerrel, így akadályozva meg a jégkristályok kialakulását.
5. Tálaláskor fagylaltoskehelybe 2-3 gombócot teszünk, a tetejére tejszínhabrózsát nyomunk, majd eperszeletekkel és eperöntettel díszítjük.
Jó tudni!
• Fagylaltgéppel is elkészíthető.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése