Az az igazság, hogy nagyon szeretem a karalábét bármilyen formában. Sokszor készítek karalábélevest is, de már kissé meguntam a hagyományos karalábélevesemet - amit még édesanyámtól tanultam - gondoltam viszek bele egy kis csavart. Így hát az eddigiektől eltérően, a zsenge levelekből is beleaprítottam néhányat, de még levélnyélből tettem bele. Nem bántam meg, mert a leves fantasztikus lett, ilyet még fogok készíteni.
Hozzávalók
1-2 zsenge karalábé, 3-4 karalábélevél, 3-4 karalábélevél-nyél, 1 kis fej hagyma, 2 evőkanál bulgur, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál kacsazsír, késhegynyi pirospaprika, 1 dl natúr joghurt, 1 kiskanál élelmiszerkeményítő, só.
Elkészítése
1. A zsenge karalábét megpucoljuk, a belső, zsengébb levelekből 3-4 darabot szárastól félreteszünk. A karalábét kockára vágjuk, a leveleket felcsíkozzuk, a levelek szárát szintén felaprítjuk, kb. félcentis darabokra. A hagymát megpucoljuk, apró kockára vágjuk; a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk.
2. A kacsazsíron megdinsztlejük a hagymát, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a karalábélevelet és szárat, illetve a bulgurt, rövid ideig együtt pároljuk, majd felengedjük forró vízzel.
3. Ha felforrt a leves, hozzáadjuk a kockára vágott karalábét, sózzuk és ismét felforraljuk.
4. Ez alatt a keményítőt elsodorjuk a joghurttal, kevés forró levest töltünk hozzá, majd a keverékkel besűrítjük a levest.
5. Tálalás előtt hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet is, és borsot adunk mellé.
Jó tudni!
• A zsenge karalábé nagyon hamar megfő, figyeljünk rá, hogy ne főzzük túl!
• A bulgur tört búza, amit úgy állítanak elő, hogy a még éretlen búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd összetörik. Rizs helyett használhatjuk levesekbe és köretekhez.
• Bulgur helyett rizzsel is elkészíthetjük.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése