Nagyanyámnak volt szokása, hogy a levesben főtt húsok mellé pillanatok alatt bármiből egy jó mártást főzött. Igazából gyermekkoromban semmilyen mártás nem tartozott a kedvenceim közé, nagyanyám viszont nem adta fel, továbbra is rendületlenül főzte a mártásokat, és végül ő győzött: megszerettem a mártásokat. Igaz, ezt az örömöt ő már nem élte meg, de biztos vagyok benne, hogy valahonnan a mennyországból most elégedetten szemléli mártáskészítő igyekezetemet. Mert igen, most már a párolt, illetve főtt húsok mellé én is nagy előszeretettel "katyfolom" a mártásokat. Most épp kaporból készült, de lesz még más is - ígérem.
Hozzávalók
1 evőkanálnyi zsír vagy 2 evőkanál napraforgóolaj, 2 evőkanál liszt, 2 kiskanál cukor, 1 csokor kaporzöld, só, ecet, tejföl.
Elkészítése
1. A kaporzöldet megtisztítjuk a vastagabb száraktól és apróra vágjuk.
2. A cukrot egy edényben világosra karamellizáljuk, felöntjük egy pohár vízzel és felolvasztjuk.
3. A zsiradékon a lisztből világos rántást készítünk, hozzáadjuk a kaprot, összekavarjuk és felöntjük egy pohár hideg vízzel. Beletöltjük a felolvasztott karamellt és még annyi vizet, hogy selymes mártást kapjunk.
4. Közben ízesítjük sóval és kevés ecettel, majd folytonosan kavargatva sűrűre főzzük.
5. Tálalás előtt tejfölt kavarunk bele.
Jó étvágyat!
imádom, a kedvencem, holnap nálunk is ez lesz :)
VálaszTörlésEz a nagyanyám kedvence volt, én inkább a gyümölcsös mártásokat kedvelem, s ha már fűszernövényes, akkor inkább legyen tárkony. :)
TörlésNálunk a tárkony annyira nem divat, mint Erdélyben. Sajnos alig használják, mondhatni csak az un. tárkonyos ragulevebe, pedig finom fűszer. Nekem van az étekzőablakomban, méghozzá az erdélyi, nem a francia - sokkal erőteljesebb ízű, isteni. (Mártások közül azért a kapor marad a kedvencem, mindenbe imádom... Idén már csináltam kapros-túrós lustarétest is, édesen. :) )
VálaszTörlés