2015. június 30., kedd

Padlizsános muszaka

Még mindig padlizsános ételeket kínálok, hiszen szezonja van a padlizsánnak, hát legyen választék. Azt mondják, hogy hozzánk Székelyföldre a muszakát az örmények hozták be divatba, nehéz lenne viszont utánajárni az állítás igazának. Tény, hogy a fenti ételt egy örmény rendezvényen kóstoltam a Tarisznyás Márton Múzeumban, amikor a sok színes program között volt egy gasztronómiai bemutató is, kóstolóval egybekötve. Ezt az ételt, egy kedves örmény ismerősöm kínálta, akinek a fia az én lányommal osztálytárs volt, így hát nem voltam rest a receptjét lejegyezni. Azóta már többször is elkészítettem és minden egyes alkalommal megállapítjuk: nagyon finom, ilyet máskor is készítünk.

Hozzávalók: 50 dkg darált hús (fele sertés fele borjú), 3-4 burgonya, 1 közepes méretű padlizsán, 1 nagy fej hagyma, 1 zöldpaprika, 1 piros kápiapaprika, 1 nagy paradicsom, só, bors, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, 5 dkg parmezán, 2-3 evőkanál olaj. 

Elkészítése 

1. A padlizsánt csíkosra hámozzuk, félujjnyi vastag karikákra vágjuk, majd sós vízben áztatjuk egy órát, hogy elveszítse a keserű ízét. Ez alatt a burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és karikára vágjuk. A többi zöldséget megpucoljuk és az egészet nagy kockára vágjuk. 
2. A darált húst kevés olajon fehéredésig pároljuk, hozzáadjuk a kockára vágott hagymát és a kétféle paprikát, sózzuk, borsozzuk, majd együtt dinszteljük, amíg a zöldségek üvegessé válnak. Ekkor hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, megszórjuk csipetnyi őrölt fahéjjal, szegfűszeggel és szerecsendióval, majd lassú tűzön kb. 5 percig tovább pároljuk. 
3. Ezalatt a padlizsánkarikákat törlőpapírra szedjük vizétől alaposan leitatjuk és grillseprenyőben mindkét oldalán megpirítjuk. 
4. Egy tűzálló üvegedényt vékonyan kikenünk olajjal, az aljára sorakoztatjuk a karikára vágott burgonya felét, rárakjuk a padlizsán felét, szétoszlatjuk rajta a zöldséges darált húst és befedjük a maradék burgonyával és padlizsánnal. 
5. Tetejét megszórjuk parmezánnal, és előmelegített sütőben addig melegítjük, míg a sajt megolvad a tetején. 

 Jó tudni! 
 • Nagyon fontos, hogy előbb a darált húst pároljuk meg az olajon és utána adjuk hozzá a zöldségeket, ugyanis nem szabad a raguban lévő zöldségnek pirulnia!

Sikert az elkészítéséhez, majd jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése