2016. március 17., csütörtök

Csirkepástétom leveles tésztában

Mint jeleztem már, folytatom a húsvéti ételeim sorozatát, most épp ezzel a remek pástétommal. Ennek a rövid története az, hogy mivel gyermekeim nem szeretik a bárányhúst, édesanyám meg én viszont igen, kellett találni valami köztes megoldást a töltött bárányra, hogy ahányan ülünk az asztal körül ne együnk annyiféle ételt épp húsvétkor. Így aztán egyik évben kitaláltam, hogy töltött bárány helyett csirkepástétomot készítek úgy, hogy a tölteléket leveles tésztába töltöm. Hát ez lett belőle, de a lényeg az, hogy ezt már mindenki szerette.

Hozzávalók 

1 csirkecomb (alsó és felső), 20 dkg csirkemáj, 5 dkg füstölt szalonna, 1 főtt és 2 nyers tojás, 1 fej hagyma, csokornyi petrezselyemzöld, 1 szelet fehér kenyér, 1 dl tej, 1 evőkanál házi ételízesítő, só, bors, pirospaprika, őrölt szerecsendió, őrölt fahéj, 1 tasak fagyasztott leveles tészta. 

Elkészítése 

1. A csirkecombot és a máj felét házi ételízesítővel ízesített vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd lehűtjük; a fehér kenyeret a tejben beáztatjuk. 
2. A füstölt szalonnát kockára vágjuk, egy serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját, hozzáadjuk a kockára vágott hagymát és megdinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a máj másik felét, sózzuk, borsozzuk, zsírjára pirítjuk, majd kihűtjük. 
3. A kihűlt szalonnás-hagymás májat a tejben áztatott kenyérrel együtt ledaráljuk és egy tálba halmozzuk. A főtt tojást, a főtt májat és a csirkecomb szebb részeit nagy kockára vágjuk, a többit szintén ledaráljuk és a tálba tesszük. Hozzáadunk egy nyers tojást, a finomra aprított petrezselyemzöldet, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk csipetnyi őrölt szerecsendióval és fahéjjal, majd összekavarjuk. 
4. A leveles tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, közepére halmozzuk a tölteléket, felgöngyöljük, lekenjük felvert tojással, és előmelegített (200 fokos) sütőben megsütjük. 
5. Friss zöldséggel körítve melegen vagy hidegen salátalevélen tálaljuk. 

Jó tudni! 

• A csirkepástétom szebben szeletelhető, ha teljesen kihűlt, de ha melegen akarjuk tálalni, akkor is jó pihentetni 10 percet, hogy ne hulljon ki a belseje. • A pástétom bármilyen belsőségből elkészíthető!

2 megjegyzés: