2016. április 18., hétfő

Édesburgonya-saláta

Az az igazság, hogy nem erősségem a salátakészítés mivel a Székelyföldön igazából nincs is ennek kultúrája. Pontosabban készítünk mi is néhány salátát, de az mind egylére megy: friss zöldség megaprítva, kicsi cukros-ecetes lével nyakonöntve, esetleg pici olaj, oszt ennyi. Ezeket általában valamilyen húsos étel mellé szoktuk kínálni, de igazából önálló fogásnak szinte soha. Pedig a saláták nemcsak nagyon finomak, de egészségesek is, ezért érdemes minél többet fogyasztani belőlük. Így hát szétnéztem kicsit a gasztroblogokon, és igyekeztem megtanulni a fortélyokat. A képen látható saláta receptjét a Street Kitchen blogon találtam, kicsit változtattam rajta, de így is finom volt.

Hozzávalók

A salátához: 1 gránátalma, 1-1 maréknyi mandula és pisztácia, 1 narancs, 10 dkg rukkola, 10 dkg zsenge saláta, 30 dkg édesburgonya, só, bors, 1 evőkanál olívaolaj, 10 dkg kékpenészes sajt.
A narancsos vinaigrette-hez: 1 evőkanál méz, 2-3 evőkanál olívaolaj, 1 narancs leve, só, bors. 

Elkészítése

1. Az édesburgonyát megmossuk és héjastól kb 1 x 1 centis kockákra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal és előmelegített (200 fokos) sütőben megsütjük.
2. Amíg az édesburgonya sül, a gránátalmát kettévágjuk, és egy fakanállal ütögetve kikopogtatjuk belőle a magokat egy tányérba. A mandulát és a pisztáciát egy száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, majd durvára vágjuk és félretesszük. Az egyik narancsot meghámozzuk és kifilézzük, a rukkolát és a salátát átmossuk és egy tálba halmozzuk.
3. A másik narancs levét kifacsarjuk, hozzáadjuk a mézet, majd habverővel folyton kevergetve több részletben belekavarjuk az olívaolajat is – szép emulziót kell kapnunk. Sóval és borssal ízesítjük a vinaigrette-t, majd felhasználásig félretesszük.
4. A tálban lévő rukkolát és a salátát megöntözzük a narancsos dresszinggel, átforgatjuk, majd tányérokba halmozzuk, tetejére szórjuk a többi hozzávalót: az időközben megsült édesburgonyát, a filézett narancsot, a pirított magvakat és a gránátalmaszemeket. Végül minden tányér tetejére kékpenészes sajtot morzsolunk, és tálaljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése