2016. április 30., szombat

Klasszikus körözött

Itt a majális és biza jó utitárs a tarisznyában a körözött és nem kőrözött, ahogyan sokan írják. Amúgy a körözött vagy liptói túró esetleg liptauer egy paprikával és köménymaggal elkevert túrókrém. Vannak, akik csak júhtúróból készítik, de olyanok is akadnak, akik tehéntúró és júhtúró keverékéből, sőt olyanok is, akik arra esküsznek, hogy csak tehéntúróból az igazi.
A klasszikus körözöttet pirospaprikával és köménnyel fűszerezik, de van, aki hagymát és borsot is ad hozzá. Vannak, akik kevés tejföllel és/vagy vajjal teszik krémesebbé, mások krémsajttal érik el ugyanezt a hatást. A merészebbek fokhagymával, de akár medvehagymával és szardíniával is fűszerezhetik, mások felrúgva minden régi szabályt, simán kihagyják belőle a köményt és a pirospaprikát, petrezselyemzölddel és snidlinggel ízesítik. De az sem ritka, hogy a késő őszi sütőtökszezonban ebből a pompás zöldségből is kerül bele kevés. Bárhogy is legyen, illetve bármikor legyen, a körözött egyik kedvenc mártogatós ételünk, amit tölthetünk gombába, ehetjük pirítósra kenve paradicsommal és újhagymával, felszolgálhatjuk előételként paprikába vagy paradicsomba töltve különféle ünnepi asztalokon, de kínálhatjuk sós kekszek, krékerek mellé mártogatósnak kisebb-nagyobb vendégségek alkalmával egy korsó sörhöz. Magyarán, ha körözöttről van szó, engedjük bátran szabadjára fantáziánkat, ízesítsük pont úgy, ahogy szeretjük, mert ha túró van benne és krémes, az mindenképpen körözött. Az alábbiakban a klasszikus körözött receptjét találjátok, ahogyan én készítem.

Hozzávalók 

10 dkg júhtúró, 10 dkg tehéntúró, 5 dkg vaj, 1 evőkanál tejföl, só, pirospaprika, köménymag ízlés szerint. 

Elkészítése 

1. A kétféle túrót a vajjal és tejföllel egy tálacskában villával jól összedolgozzuk. 
2. Hozzáadjuk a köménymagot és a pirospaprikát, majd habosra kavarjuk. 
3. Pirítóson vagy sós kekszen paradicsommal vagy egyéb friss zöldséggel tálaljuk. 

Jó tudni! 

• Késes aprítóban vagy botmixerrel is összedolgozhatjuk a körözöttet.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése