2016. április 16., szombat

Spenótleves

A múltkor, amikor épp villanyt fizettem, hazatérőben betértem Gittkáékhoz, s mint akárhányszor, ha meglátogatom, rövid időn belül a főzésnél kötöttünk ki. Épp azt taglaltuk, hogy ki, mit kezd az ünnepek utáni maradékkal - mivel ez a látogatás nem sokkal húsvét után volt - aztán kikerekedtünk oda, hogy egyáltalán a bármilyen maradékot ki, mivé lényegíti át más étellé. Akkor mondta, hogy ő biza a maradék spenótfőzelékből másnapra mindig levest főz egy kis aprógaluskát szaggatva bele, vagy egyszerűen egy tojást felverve és belerongyolva. Még azt is mondta, hogy ezt a módszert még az édesanyjától vette át és most már eleve úgy készíti a spenótfőzeléket, hogy maradjon belőle másnapra levesnek is.
Gittka egyébként terrakottaművész és csodaszép dolgokat készít, ezen a linken megnézhetitek, miket is.

Hozzávalók 

A spenótleveshez: Kb. 10 evőkanálnyi maradék spenótfőzelék, 1-2 cikk fokhagyma, só, tejföl, ecet, ízlés szerint. 
Az aprógaluskához: 2-3 evőkanál liszt, 1 tojás. 

Elkészítése 

1. A maradék spenótfőzeléket odatesszük melegedni, közben folyamatosan kavargatva felengedjük annyi vízzel, amennyi levest akarunk figyelve arra, hogy ne legyen túlságosan híg. 
2. A felhígított spenótfőzeléket felforraljuk, közben megkóstoljuk és utóízesítjük kevés sóval, apróra vágott fokhagymával. 
3. Amíg a leves felforr a lisztből és tojásból nem túl kemény galuskatésztát készítünk, majd a fövő levesbe apró galuskákat szaggatunk. 
4. Ha a galuska kifőtt, ízlés szerint kevés ecettel és tejföllel ízesítjük, majd tálaljuk. 

Jó tudni! 

• A galuska akkor főtt ki, ha feljön a leves tetejére.

Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

  1. Szoktam én is spenótlevest főzni, de én krumplikockákkal, virslikarikákkal főzöm a spenótleveleket, majd vékony ámde jó fokhagymás rántással sűrítem kissé, nagyon szeretjük :-) Érdekes a ti variációtok is, ki fogom próbálni :-)

    VálaszTörlés
  2. Én mostanig még soha nem főztem, Gittka adta az ötletet, ezért úgy készítettem, ahogy ő szokta, de kipróbálom a Te változatotad is alkalomadtán. :)

    VálaszTörlés
  3. Alíz nagyon finom, nem bánod meg, csak rövid ideig kell főzni, amíg a krumplikockák megpuhulnak addig a spenótlevelek is összeesnek és máris berántani, jó fokhagymás legyen és a virslikarikák az utolsó 5 percre az összeforralásra menjenek bele. Nálunk sztárleves :-)

    VálaszTörlés