2016. július 4., hétfő

Palócleves

A palóclevessel úgy voltam, hogy hallottam róla, talán egyszer ettem is valamelyik magyarországi utam alkalmával, de soha nem készítettem egészen addig, míg tavaly Borszéken fel nem kértek ennek a levesnek az elkészítésére. Nos, első dolgom az volt, hogy kicsit utánaolvassak, találtam is többféle leírást, s amelyik a leginkább tetszett, azt készítettem el. Mondanom sem kell, sikere volt a levesnek, ami akkor sertéshúsból készült, aztán még utánaolvastam, és megtudtam, hogy igazándiból ezt a levest Gundel János hajdanán ürühúsból készítette, Mikszáth Kálmánnak, a nagy palócnak. Innen ered a neve is. Ezt megerősítette Csíki Sándor gasztronómus is egy társalgásban, ami az Erdélyi Ízőrzők Facebook-csoportban zajlott régebbecske. Már akkor elhatároztam, hogy amint ürühúshoz jutok, rögtön elkészítem, mert azt akartam, minél inkább hasonlítson a Gundel-féle palócleveshez még akkor is, ha minden receptleírás lábjegyzetében az szerepelt, hogy sertés, borjú és birkahúsból is elkészíthető. Ami a zöldségelését illeti, az is ahány receptleírás, annyiféle zöldség, az arányokról nem is beszélve. Így hát eldöntöttem, hogy azokat a zöldségeket teszem bele, amik a legtöbb receptleírásban megegyeznek. A fűszerezését illetően szintén hasonlóképpen jártam el. Nos, ilyen lett az én palóclevesem, hogy milyen lehetett a Gundel János készítette palócleves, igazándiból fogalmam sincs, mivel az eredeti receptleírást sem interneten sem szakácskönyvben nem találtam meg. De merem remélni, hogy amit főztem, az nagyon hasonlít az igazihoz. 

Hozzávalók 

60 dkg ürühús, 1 nagy fej hagyma, 1 evőkanál zsír, 1 kiskanál pirospaprika, 1 evőkanál paradicsompüré, csipetnyi őrölt kömény, 1 cikk fokhagyma, só, bors, 25 dkg zöldbab, 20 dkg burgonya, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyem, 1 babérlevél, 1 evőkanál finomliszt, 2 dl tejföl, 1 kis csokor kaporzöld. 

Elkészítése 

1. A húst kockára vágjuk; a zöldségeket megpucoljuk, a hagymát apró kockára, a sárgarépát és petrezselymet kockára vágjuk; a zöldbabot 2-3 centis darabokra tördeljük; a fokhagymát pépesre zúzzuk. 
2. A hagymát üvegesre dinszteljük a zsíron, hozzáadjuk a húst, néhány percig együtt pirítjuk-pörköljük, majd megszórjuk a paprikával, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a köményt és a paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk, majd lassú tűzön, saját levében puhára pároljuk. 
3. Eközben a gyökérzöldségeket főni tesszük kb. másfél liternyi babérlevéllel ízesített vízben. Amikor felfőtt, hozzáadjuk a zöldbabot meg a burgonyát, és ízlés szerint sózzuk. 
4. Ha már puha a zöldség, hozzáadjuk a pörköltet, felforraljuk, majd a lisztből és tejfölből készített habarással behabarjuk a levest. 
5. Tálalás előtt hozzáadjuk a finomra aprított kaporzöldet is. 

Jó tudni! 

• Az ürü fiatalkorban ivartalanított kos.

Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

  1. Én száz éve készítem a palóclevest, az enyém 3 összetevőből áll és mindegyiket külön-külön főzöm meg és a végén van egyberottyantva: tehát 0,5 kg sertéscomb kockára aprítva/mivel ürühúshoz még soha nem jutottam hozzá/, és sűrű levű pörköltnek megfőzöm ahogy azt kell az összes hozzávalójával, picit csípősre egy nagy fazékban, ami végül az egész leves edénye lesz, a 0,5 kg krumpli szintén kockázva és bő, sós vízben puhára főzve, 0,5 kg zöldbab pucolva, darabolva bő vízben, jó sok fokhagymával és őrölt borssal szintén puhára főzve.
    Amikor a pörkölt kész és a többi is megfőtt, akkor a krumplit is a levével együtt, valamint a zöldbabot is a levével együtt a pörkölthöz öntöm, megkeverem és összeforralom, tálaláskor bőven tejfölözve és friss puha kenyérrel esszük.
    Nem tudom, hogy ez autentikus-e, de én így főzöm, és így szeretjük, nagyon finom tartalmas leves.

    VálaszTörlés