2016. szeptember 5., hétfő

Almapaprika és paradicsompaprika ecetben

Vagy befőzök, vagy befőzök... Szóval, beindult nálam a nagyüzem a befőzések terén, ma erre az isteni savanyúságra kerül sor. Nagyon szeretem az almapaprikát, csak nem tudom mitől, vannak évek, amikor veszettül csípős a paprika. Egyik évben például annyira csípett, hogy szinte ehetetlen volt, akkor döntöttem el, hogy a csípősségét oldandó, ezután vegyítem paradicsompaprikával. A következő évben már így tettem el az almapaprikát és nem bántam meg, mert a végeredmény egy kellemesen csípős savanyúság lett.
Hozzávalók

A savanyúsághoz: 3 kg almapaprika, 1 kg paradicsompaprika; illetve szemesbors, mustármag, babérlevél.
A feltöltőléhez: 2 l víz, 0,5 l ecet (9 fokos), 2 púpozott evőkanál só, 10-15 evőkanál cukor, 1 csapott kiskanálnyi befőzőpor.

Elkészítése

1. Az almapaprikát megmossuk és mindegyik tetejét kereszt alakban bemetsszük. A paradicsompaprikát megmossuk és félbevágjuk.
2. A vízből, ecetből, sóból és cukorból elkészítjük a salátalevet, teszünk bele egy babérlevelet és néhány szem borsot, majd felforraljuk.
3. Amikor a salátalé fő, rendre – akkora adagokban, amivel könnyedén dolgozunk – belemerítjük a paprikaféléket, ám nem főzzük meg, csupán addig tartjuk a forró salátalében, amíg színt vált.
4. Ekkor üvegekbe szedjük, mindegyik üveg tetejére teszünk egy babérlevelet, szemesborsot és mustármagot szórunk rá.
5. A műveletet addig ismételjük, amíg a paprika elfogy, ekkor a salátaléhez adjuk a befőzőport, felforraljuk, és forrón az üvegekben lévő paprikára öntjük.
6. A befőttesüvegeket lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Jó tudni! 

• A fenti eljárással készíthetünk külön almapaprika- és külön paradicsompaprika-savanyúságot is.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Nem használ tormát?Èn dunsztolom és nem kell tartósítószer....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ehhez történetesen nem használok, de szerintem nem ront rajta. A szárazdunszt pedig nekem előnyösebb, sajnos, nincs rá időm, hogy vigyázzak az üvegekre órákon át, amíg dunsztban van, ezért inkább a szárazdunszt és a tartósítószer. Majd ha nyugdíjas leszek és lesz rá időm, hogy órákon át dunsztoljak, akkor lemondok én is ezekről a gyors megoldásokról, mert kétségkívül egészségesebb az ön által is vázolt. :)

      Törlés