2016. október 26., szerda

Almaleves, ahogy "mű szoktuk"

Az őszt többek közt azért is szeretem, mert ilyenkor lehet készíteni ilyen igazi, finom almalevest. Igen, mert ilyenkor frissen érett az alma, lédús és zamatos, ráadásul bőséggel lehet kapni bárhol. A képen látható leveskét sem spiláztam túl, nem gondoltam újra, hanem pontosan úgy készítettem, ahogy édesanyám, nagyanyám, de talán még dédanyám is készíthette hajdanán. Szóval, ezt "mű" így szoktuk, akinek megtetszik, bátran elkészítheti, nem vall szégyent vele.

Hozzávalók 

4 nagy alma, 1 citrom, 1 fahéjrúd, 1 dl főzőtejszín, 1 csapott evőkanál liszt, só, cukor, ízlés szerint. 

Elkészítése 

1. Az almát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, a magházát kivesszük és meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljon meg. 
2. Egy edényben vizet forralunk, csipetnyi sót, egy fahéjrudat és köromnyi citromhéjat teszünk bele, illetve ízlés szerint annyi cukrot, amennyire édesen szeretjük a levest. 
3. Amikor a fűszeres lé már forr, beletesszük az almát is, és csendes tűzön addig főzzük, amíg az alma megpuhul, de még nem esik szét. 
4. Közben a lisztet elsodorjuk a főzőtejszínnel és kevés forró fűszeres lével, majd a keveréket a leveshez töltjük. Megvárjuk míg felforr és tálalhatjuk is. 

Jó tudni! 

• Az almát soha ne tegyük főni hideg vízben, mert amíg felforr a víz az alatt is fő az alma, és amint fellobbant szétesik.

Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

  1. Tárkonyosan is kipróbálhatjátok. :) Nagyon finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sosem gondoltam rá, de egy próbát megér. :)

      Törlés
  2. Nagyanyám mindig füstölt csonttal főzte,piros rántással,tárkonyecettel,amit vadalmából csinált!:-)

    VálaszTörlés