2017. február 2., csütörtök

Fehér leves

Amint a korábbi bejegyzésemben is jeleztem, nemrégiben Szakács Magdika lovagtársammal főztem együtt a Csíkszépvízi Idősek Otthonának a konyháján. Magdika lovagtársam és a közös főzés most azon jeles alkalomból történt, hogy ott forgattunk a Hargita Stúdió stábjával a Székely Konyha Magazin című főzőműsorának. Kérésünk az volt, hogy mutasson valami hagyományos, jellegzetesen csíkszépvízi ételt, ő pedig úgy döntött, hogy készítsünk egy székelygulyást - hiszen ez az étel is mindjárt jellegzetessé válik, ha szépvízi káposztából készül - és főzzünk hozzá egy fehér levest, amit téli időszakban igencsak népszerű a településen. Igaz, többnyire tejföllel készítik, viszont Magdika ez alkalommal egy érdekes tojásos sűrítési eljárást is megmutatott, amire érdemes figyelniük főleg azoknak, akiknek a családjában laktózérzékeny személy van.

Hozzávalók 

A leveshez: 30 dkg, füstölt házikolbász, 2 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 kis fej hagyma, 5-6 közepes burgonya, 1-2 cikk fokhagyma, 1 evőkanál tárkony, 1 evőkanál zsír, só. 
A habaráshoz: 1 tojás, 1 kiskanál ecet, fél kávéscsésze víz, pici cukor. 

Elkészítése 

1. A zöldségeket megpucoljuk, a hagymát, a sárgarépát és a petrezselymet apró kockára vágjuk, a burgonyát nagyobb kockákra daraboljuk, a fokhagymát és a tárkonyt finomra aprítjuk; a kolbászt felkarikázzuk. 
2, Az evőkanál zsíron megdinszteljük a sárgarépát és a petrezselymet, majd a hagymát, feltöltjük vízzel, felforraljuk, sózzuk, és néhány percet főzzük. 
3. Ekkor hozzáadjuk a burgonyát, majd amikor már majdnem megfőtt, beletesszük a kolbászt, és addig főzzük, míg az is megfő. 
4. Ízesítjük a fokhagymával és a tárkonnyal, majd elkészítjük a habarást – a tojást kevés ecettel és cukorral, valamint fél kávéscsészényi vízzel felverjük –, és az edényt a tűzről levéve adjuk hozzá az ételhez. 
5. Tálaláskor ecetet teszünk az asztalra, hogy mindenki tetszés szerint még savanyíthassa. 

Jó tudni! 

• Nagyon fontos, hogy amikor a habarást az ételhez adjuk, ne legyen forrásban, mert ettől a tojás kicsapódhat!

A fehér leves elkészítési módozatáról film is készült, amit itt nézhettek meg.

3 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Ez nem tűrkonyos krumplileves, mert ebben rengeteg egyéb zöldség is van és füstölt kolbász is. :)

      Törlés
  2. Nagyon szeretjük, sokszor szoktam készíteni!

    VálaszTörlés