2020. május 1., péntek

Apró fasírt

Jó fasírtot sütni nem is olyan egyszerű... Legalábbis erre jöttem rá miután kóstoltam néhány rágós, meglehetősen nehezen fogyasztható fasírtot. Először is a fasírt úgy jó, ha kívül ropogós a kérge belül pedi omlós, puha. Ehhez viszont jól meg kell választani hozzá a húsfélét, és megfelelő arányban kell hozzákeverni a lazításképpen szolgáló zöldségfélét, de a fűszerezésre is nagyon vigyázni kell, nem szerencsés, ha valamelyik fűszer íze nagyon kiérződik belőle. A sütése körül is rengeteg mítosz kering. Az egészséges táplálkozás hívei esküsznek arra, hogy nem jó zsiradékban sütni a fasírtot, mert rákkeltő anyagok képződnek a kérgén, és ezért sütőben zsiradékmenetesen sütik. Nem rossz az ilyen fasírt sem, de nem ugyanaz az íze, és főképp az állaga. Másrészt, ha sütéskor figyelünk, nem égetjük meg a húst, akkor kevesebb rákkeltő anyag keletkezik rajta, de már az is igazolt tény, hogy abból az egészségre káros anyagból komoly mennyiségeket kell fogyasztani ahhoz, hogy valóban betegséget okozzon. Semmiképp sem annyit, amennyit elfogyaszthatunk mondjuk ha netán havonta egyszer ennénk fasírtot nagyobb mennyiségben.
Hozzávalók 

50 dkg darált hús (sertés- és borjúhús vegyesen), 1 kis fej hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 1 nagy nyers burgonya, 1 szelet tejben áztatott fehér kenyér, 1 tojás, só, bors, kb. 5 dl olaj vagy zsír, a sütéshez. 

Elkészítése 

A darált húst keverőtálba tesszük. A hagymát, fokhagymát és a burgonyát megpucoljuk és lereszeljük vagy ledaráljuk, esetleg késes aprítóban finomra zúzzuk, majd a darált húshoz adjuk. Belemorzsoljuk a tejben áztatott fehér kenyér belsejét, hozzáadjuk a tojást, sózzuk, borsozzuk, összekavarjuk, kb. fél órát állni hagyjuk, majd olajos kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle. Közben egy serpenyőben olajat hevítünk, a húsgombócokat kisütjük benne, majd rendre papírtörlőre szedjük, hogy a fölösleges zsiradékot leitassuk róla. Főzelékek feltétjeként, krumplipürével és paradicsomszósszal, hidegtálak finomfalatjaként, vagy csak friss zöldséggel, esetleg mustárral vagy ketchuppal fogyasztjuk. 

Hasznos tudnivaló! 
 • Akkor lesz igazán finom, omlós a fasírt, ha kellő mennyiségű zsiradék van benne. Ezért sose készítsünk fasírtot száraz, szálas húsból, pl. csak borjú vagy marhahúsból! 
• A fasírt puhaságát a hozzáadott burgonya és tejben áztatott kenyér biztosítja. 
• Burgonya helyett használhatunk sárgarépát vagy sütőtököt. 
• A tojás nemcsak összefogja, hanem lazítja is a húsos masszát. 
• A hagyma és a fokhagyma ízesítőként, fűszerként van a fasírtban. Vigyázzunk, ne érződjön egyiknek az íze sem erőteljesen benne! 
• A fasírt sózására figyeljünk oda, mert süléssel veszít a tömegéből, és könnyen sóssá válhat a fasírt! 
• Jobb ízű lesz a fasírt, ha fele olaj fele zsír keverékben sütjük. 
• A fasírtot mindig sok zsiradékban süssük, mert így lesz ropogós a kérge és puha omlós a belseje!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése