2016. október 9., vasárnap

Gulyáskrém házilag

Az a helyzet, hogy idén nagyon megcsúsztam a befőzésekkel, talán ennyire még egyik évben sem. Megvan ennek is a magyarázata, a nyáron annyit utazgattam, kirándultam, lakodalmaztam, mint korábban egyik évben sem. Igyekszem behozni a lemaradásaimat, ezért szedegetem elő a régi receptjeimet így kora reggel, hogy amikor sor kerül egyikre vagy másikra, ne kelljen sokat keresgélni sem a receptjeim között, sem a régi blogomon. A gulyáskrém is tervben van még idén, s bár ez a fotó eléggé gagyi, posztolom, hogy szem előtt legyen - legfennebb, ha kész a friss gulyáskrém, készítek új fotót, oszt kicserélem.


Hozzávalók

1,5 kg paradicsom, 8 db kápiapaprika, 8 db paradicsompaprika, 7 db közepes hagyma, 1 fej fokhagyma, 2 db csípős paprika, 1 kiskanál szemes bors, 1 kiskanál szegfűbors, 2 kiskanál köménymag, 1 babérlevél, só és cukor, ízlés szerint, 1 kiskanál befőzőpor.

Elkészítése

1. A zöldségeket megmossuk, megpucoljuk, feldaraboljuk, majd egy fazékban, lefödve, közben többször is megkavargatva puhára főzzük.
2. Ezután zöldségpasszírozón vagy ennek hiányában szitán átpasszírozzuk. 3. Az így nyert zöldségpépet feltesszük főni, hozzáadjuk a gézbe kötött fűszereket, majd lassú tűzön addik főzzük, amíg krémes állagú lesz. Az utolsó tíz percben ízlés szerint sózzuk és cukrozzuk, belekavarjuk a befőzőport, majd forrón üvegekbe szedjük, ledugaszoljuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Jó tudni!

• Ha nem akarjuk, hogy csípős legyen a gulyáskrémünk, egyszerűen hagyjuk ki belőle a csípős paprikát.

2 megjegyzés:

  1. Tetszik. A befőzőpor nekem ismeretlen, a tartosítás a szerepe (szalicil, vagy nátriumbenzoát helyett)? Miután én szeretem a csípőset, ezért a paprikát el nem hagynám, sőt még chilit is tennék bele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Endre, a befőzőpor az nátrium-benzoát, csak nálunk befőzőpor néven forgalmazzák a kereskedelemben és igen, a tartósítás a szerepe. Ha kis mennyiségben készül, ami egy idényben (télen néhény hónap alatt) el is fogy, akár ki is hagyható, én azért használom, mert általában két évre tervezek, amikor ilyesmit teszek el. :) Ja, és természetesen, bármennyi chilivel turbózható, ha kedveled a csípős ízeket. :)

      Törlés