2017. február 12., vasárnap

Káposztaléleves véres tallérral

A káposztalélevesnek többféle változatát főzik Székelyföldön, így többek közt készítenek ún. véreses káposztalélevest is. Na most, elárulom, hogy ez volt az a leves, amivel engem gyerekkoromban ki lehetett volna hajtani a világból, ugyanis akkoriban nagyanyám nem aprózta el a dolgot, egyszerűen a véreshurkáról lehúzta a bőrét és csak úgy beleborította a levesbe. Hát ez így eléggé gusztustalan volt, mert a véres szétfőve a levesben meglehetősen undorító látvány - vélhetőleg azért nevezte nagyanyám mocskos levesnek. Sokáig nem is főztem ezt a levest, hiszen nem szerettem, aztán a múltkoriban volt egy adag lesütött véresem, ami semmiképp nem akart elfogyni, akkor jutott eszembe, hogy ebből lehetne mocskos levest főzni, csakhogy másképp kell tálalni. Nos, a tálalás látható, a hogyan alább következik.

Hozzávalók 

50 dkg csontos-porcos sertéshús, 30 dkg sült véres, 1 fej hagyma, 2-3 sárgarépa, 1 petrezselyem, tojásnyi zeller, 2-3 evőkanál rizs, maréknyi szárított vargánya, só, káposztalé ízlés szerint. 

Elkészítése 

1. A csontos-porcos sertéshúst feldaraboljuk, majd hideg vízben kevés sóval feltesszük főni. 
2. Amíg a hús fő, megpucoljuk a zöldségeket, a hagymát apró kockára, a gyökérzöldségeket pedig Julienre, azaz gyufaszálvékony szeletekre vágjuk. A szárított vargányát kiáztatjuk és előfőzzük, majd leszűrjük. 
3. Ha a hús már félig megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket, majd a rizst, és addig főzzük, amíg minden megpuhul. 
4. A legvégén adjuk hozzá az előfőzött vargányát, illetve az előzetesen felforralt káposztalét. 
5. Tálaláskor a leves tetejére a már korábban megsütött véresből tallérokat vágunk. 

Jó tudni! 

• Fontos, hogy a káposztalét mindig felforralva adjuk a leveshez, ellenkező esetben nagyon lehűti a levest és a benne lévő, még főtelen zöldségek megedződhetnek! 
• A káposztalét kisebb adagokban adjuk az ételhez, közben többször is megkóstolva, hogy kellemesen savanykás legyen!

Jó étvágyat!

8 megjegyzés:

  1. Ez nagyon fincsi lehet. Véres hurka nélkül. :) Valamikor majd megcsinálom, köszi Alíz. Mostanában odavagyok a savanykás levesekért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor eu biztos ízleni fog! :) S egy esélyt adhatsz a véreshurkának is, természetesen, ha egyébként is szereted. :)

      Törlés
    2. Nem szeretem. Csak a májas hurkát. :) Egyébként kolbászkarikákkal sem lehet rossz ez a leves.

      Törlés
    3. Mi az, hogy, nemhogy nem lehet rossz, hanem egyenesen finom a káposztaléleves füstölt kolbászkarikákkal! :) Ez is egy változat, amit nálunkfelé főznek az asszonyok, merem remélni, hogy még mindig. :)

      Törlés
  2. Ez nagyon érdekes egy leves, soha nem hallottam róla, de külön-külön minden hozzávalót szeretek, tehát így együtt se lehet rossz, csak szokatlan :-)
    Képzeld Alíz van egy ismerősöm aki a töltött káposztát úgy főzi, hogy amikor rétegezi és a káposztára teszi a gombócokat, mellé sült hurkadarabokat /véreset is májasat is/ és sült kolbászdarabokat is tesz, és így főzi meg a töltött káposztát, ők így imádják nagyon, ilyet is csak nála hallottam eddig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki egyszer, Anikó! :) A töltött káposztának a húsgombócos illetve kolbászos változatáról hallottam már, sőt kóstoltam is, de hogy a sült hurkát is belefőzik, na, ilyenről nem hallottam. Attól még finom lehet, de legfőképp igen gazdag. :)

      Törlés
  3. Gomba nèlkül is nagyon finom a leves! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van, a gomba viszont gazdagabbá teszi, főleg a vargánya! :)

      Törlés