2016. június 25., szombat

Cseresznyebefőtt

Elérkezett a befőzések időszaka is, ilyenkor ahogy rendre jelennek meg a különféle gyümölcsök, zöldségek, a hétvégéimet befőzésekkel töltöm. A képen épp cseresznyebefőtt látható - igaz, hogy régi a kép, de fontosnak tartottam most beblogolni, hátha valaki kedvet kap rá, hogy cseresznyét tegyen el télire. 

Hozzávalók

2,5-3 kg cseresznye, 2 l víz, 10-15 evőkanál cukor, fahéjdarabkák, fél kiskanálnyi befőzőpor. 

Elkészítése 

1. A cseresznyét leszárazzuk, és folyó víz alatt alaposan megmossuk. 
2. A vizet ízlés szerinti mennyiségű cukorral és két-három darab fahéjjal felforraljuk – kóstoljuk meg, és tetszés szerint tegyünk még hozzá cukrot vagy hígítsuk vízzel –, majd egy-két maréknyi cseresznyét dobunk a fővő szirupba. 
3. A cseresznyeszemeket csupán addig tartjuk a szirupban, míg színt váltanak, aztán szűrőkanál segítségével tiszta üvegekbe szedjük. Közben az üveg alját tenyérrel finoman ütögetjük, hogy minél több gyümölcs férjen el benne. 
4. A műveletet addig ismételjük, amíg a cseresznye elfogy és az üvegek megtelnek, majd minden üvegbe teszünk egy-két darabka fahéjt. 
5. A szirupot újra felforraljuk, ekkor már beletesszük a befőzőport is, majd forrón az üvegekben lévő gyümölcsre töltjük. 
6. Ledugaszoljuk, majd a kompótot száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése