2016. június 22., szerda

Görögsaláta – Horiatiki

Nem tudom, máshol milyen időjárás van, de nálunk Gyergyóban úgy lehet, ma van A Nyár. Tudjátok, mifelénk közszájon forog egy adoma, miszerint arra a kérdésre, mikor van nyár Gyergyóban, a helyes felelet az, hogy valamikor júliusban vagy augusztusban egy csütörtök délután. Vidékünkön ugyanis nem a meleg éghajlatáról híres, hanem a hűvös nyarairól, amikor esténként nyugodtan fel lehet venni akár a kardigánt is, ha nem akarunk megfázni. No, erre cáfolt rá a mostani időjárás, ugyanis már két napja 30 fok körüli a hőmérséklet, éjszaka nyitott ablakkal alszom, és csak sunyítok bent a lakásban, ha nem nagyon muszáj, akkor nem megyek ki. Ilyenkor főzni sincs kedvem, ezért hoztam ezt a jó kis salátát, ami finom is, tápláló is, főzni sem kell, csak összeaprítani. Hiába na, a görögök nagy szakértői a kánikula-kajáknak, a mediterrán hőségekben jobb olyantól példát venni, aki jártasabb ebben a témában. A horiatiki egyébként a fáma szerint a görög földművesek kedvenc étele.

Hozzávalók

A salátához: 4 db paradicsom, 1 kígyóuborka, 1 kötés zöldhagyma vagy 2 fej lilahagyma, 20 dkg fetasajt, 15 szem fekete olajbogyó, 15 szem kalamata vagy zöld olajbogyó, só. 
Az öntethez: 4-6 evőkanál extraszűz olívaolaj, 2 teáskanál frissen facsart citromlé, 2 teáskanál morzsolt oregánó; illetve 1 fejes saláta a díszítéshez. 

Elkészítése 

1. Elkészítjük az öntetet: Az olívaolajat összekavarjuk a frissen facsart citromlével és az oregánóval, majd pihentetjük 1-2 órát, hogy az ízek jól összeérjenek. 
2. A zöldségeket megmossuk, megpucoljuk, egyforma kockára vágjuk, egy tálba halmozzuk, enyhén sózzuk, és kézzel lazán összeforgatjuk. 
3. Hozzáadjuk az olajbogyókat és az apró kockára vágott fetát, majd összekavarjuk. 
4. A tálalótálacska aljára friss salátalevelet teszünk, ráhalmozzuk a görögsalátát, és meglocsoljuk az öntettel. Azonnal fogyasztható. 

Jó tudni! 

• A vidékünkön görögsaláta néven ismert horiatiki a fáma szerint a görög földművesek kedvenc eledele volt, ma már vendéglők étlapján előkelő helyen kínálják. Állítólag a mezőn dolgozó görögök, amikor leálltak pihenni, az éppen termő zöldségekből dobtak össze salátát, amit kevés fetasajttal gazdagítottak, így lett a horiatiki.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése