2016. június 21., kedd

Nyári zöldségleves

A könnyű kis nyári zöldségleveseknek számtalan változatát készítem ilyenkor, amikor sok a zöldség. A képen látható leveske egy a sok közül, s csak azért írom le, hogy a kezdők is inspirálódhassanak belőle. Ez most a receptleírásban foglaltak alapján készült, de van amikor másként készül legfőképp annak függvényében, hogy épp milyen zöldség van kézügyben, de az is előfordul, hogy belefőzök egy kis csontos húst is, azt is annak függvényében, hogy épp mi van itthon.

Hozzávalók 

2 sárgarépa, 1 petrezselyem, tojásnyi zeller, 1 kisfej hagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 kisfej karfiol, 1 kisebb zsengekaralábé, maréknyi bontott zsengeborsó, 2 evőkanál olaj, só, 1 csokor petrezselyemzöld. 

Elkészítése 

1. A zöldségeket megpucoljuk, a hagymát apró, a gyökérzöldségeket, paprikát, paradicsomot, karalábét nagyobb kockára vágjuk; a karfiolt rózsáira szedjük; a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk.
2. A hagymát és a paprikát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a gyökérzöldségeket, a borsót, és addig pároljuk együtt, amíg a zöldségek puhulni kezdenek. 
3. Ekkor feltöltjük forró vízzel, felforraljuk, hozzáadjuk a karalábét, karfiolt és a paradicsomot, majd addig főzzük, amíg az összes zöldség megpuhul. 
4. Végül beletesszük a finomra vágott petrezselyemzöldet és tálaljuk. 

Jó tudni! 

• Tetszés szerint tehető bele rizs, bulgur vagy hajdina is, ekkor azonban már nem fagyasztható a leves. 
• Aki óhajtja, tejföllel dúsíthatja a levest.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése