2016. június 19., vasárnap

Kapros rózsatökleves húsgombóccal

Az úgy volt, hogy volt egy rózsatököm a hűtőben, amit a minap "hirtelen felindulásból" vettem meg, mert éppen volt a kis Smiley aprózárban, ahol szoktam vásárolni a zöldségeket. Zárójelben jegyzem meg, hogy Gyergyószentmiklós legjobban ellátott zöldségüzletéről van szó, mindig friss az árujuk, a tulajdonos nagyon figyel a vásárlók igényeire, és kérésre még olyan zöldségeket is beszerez, amiket egyébként nem vesznek a városlakók. Így például náluk lehet kapni csak édesburgonyát, csicsókát, kelbimbót, s még sokmindent a megszokott aprózári kínálat mellett. De ebben az üzletben nemcsak a kínálat gazdag, hanem a kiszolgálás is kifogástalan, Zsuzsi és Erika mindent megtesznek a vásárlók érdekében. Nagyon szeretek hozzájuk járni, s ha van egy kis idejük, akkor "főzni" is szoktunk nagyokat elméletben, ugyanis a lányok, ha valami olyan zöldséget veszek, amit nem sokan vásárolnak, mindig megkérdik, mi készül belőle. Így jártam a rózsatökkel is, igaz, amikor megvettem, még halvány segéd sejtelmem sem volt róla, mit is készítek belőle, de megígértem a lányoknak, na meg az Erdélyi Ízőrzők Facebook-csoportból néhány tagnak, hogy amint kitalálom, beblogolom és megmutatom. Íme!

Hozzávalók 

A rózsatökleveshez: 1 nagy rózsatök (pattiszon), 1 kis fej hagyma, 1 evőkanál vaj, só, 1 csokor kapor, 1 tojássárga, 1 dl tejföl. 
A húsgombóchoz: 40 dkg darált hús, 1 tojásfehérje, só, bors, 1 kis csokor kapor, 1 kis fej hagyma, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa. 

Elkészítése 

1. Előbb elkészítjük a gombócot: A darált húst egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk az apró kockára vágott hagymát, a tojásfehérjét, a zsemlemorzsát, sóval, borssal és finomra vágott kaporral fűszerezzük, majd összegyúrjuk. A masszából diónyi gombócokat formázunk, és felhasználásig félretesszük. 
2. A rózsatököt meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, a keményebb részeit kockára vágjuk, a többit tetszés szerint daraboljuk és enyhe sós vízben kevés kaporral és a hagymával puhára főzzük. 
3. Ha a tök megfőtt, botmixerrel pépesítjük, igény szerint még vizet töltünk hozzá, felforraljuk, és kevés sóval utóízesítjük. 
4. Ha forr a leves, beletesszük a gombócokat, és puhára főzzük. 
5. Eközben a kockára vágott tököt kevés vajon enyhén megpirítjuk, majd a fövő leveshez adjuk. 
6. A tojássárgát elkavarjuk a tejföllel és kb. 1 evőkanálnyi finomra aprított kaporral; kevés forró levesben feloldjuk, majd a fövő leveshez töltjük, de már nem forraljuk fel. 
7. Forrón tálaljuk! 

Jó tudni! 

• A kockára vágott tököt csak addig pirítsuk, míg üveges lesz és a levesben se főzzük sokáig, mert szétmegy!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése