2016. október 30., vasárnap

Káposztás nokedli gyömbéres csülökkel

Tegnap főztem ezt a gazdag ételt, mert kellett a Székely Konyhába, de nem bántam meg, mert nagyon finom lett, és még mára is maradt belőle. Igazából az úgy volt, hogy a megyei önkormányzat hirdetett egy káposztásételfőző-versenyt, amire felbiztattam Ilusékat Ülkéről, hogy nevezzenek be. Megtették, de jelezték, hogy az ételről nincs fotó, természetesen, azonnal ajánlkoztam, hogy elkészítem és lefotózom, főleg miután megtudtam, hogy ez egy olyan étel, amit Bangó Margit készített valamilyen főzőshowban. Pontosabban ez már nem olyan, mert Ilusék kicsit igazítottak rajta a saját ízlésük szerint, én viszont igyekeztem az ők utasításait minél pontosabban betartani. Nem bántam meg, mert egy igazi ínyencség készült el, talán igenis gazdag az én ízlésemhez. Mindenképp finom volt, a fiamék is nagyon szerették. Ja, és majdnem elfelejtettem a lényeget: ezzel az étellel az Ü.S.T.B.E. csapat második díjat szerzett a csíkszépvízi káposztafesztiválon.

Hozzávalók 

A gyömbéres-sörös csülökhöz: 70-80 dkg előfőzött csülök, 1 evőkanál reszelt gyömbér, 1dl olaj, bors, 2-3 dl sör. 
A káposztás nokedlihez: 1 közepes fej savanyú káposzta, 1 fej vöröshagyma, 25-30 dkg füstölt kolbász, 2-3 cikk fokhagyma, késhegynyi pirospaprika, 2 evőkanál zsír, só, bors; illetve a nokedlihez: 1 tojás, 0,5 dl tej, 0,5 dl ásványvíz, csipetnyi só, liszt, amennyit felvesz. 

Elkészítése 

1. A savanyú káposztát vízben áztatjuk, a főzés előtt 10-15 perccel, hogy ne legyen annyira savanyú, majd szép vékony szálasra vágjuk. 
2. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd a zsíron üvegesre pároljuk, közben hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát is. Ha már üveges, hozzáadjuk az apróra vágott kolbászt, és összepirítjuk, lehúzzuk a tűzről, pici vízzel felhígítjuk, majd beletesszük a pirospaprikát, és visszatesszük a tűzre. Ezután hozzáadjuk a káposztát, és a fűszereket, addig pároljuk, amíg a káposzta megpuhul. 
3. A csülköt felszeleteljük, a reszelt gyömbért összekeverjük az olajjal és a borssal, majd a csülökszeletek mindkét oldalát megkenjük vele. A bepácolt csülökszeleteket tepsibe rakjuk, ráöntjük a sört, és sütőbe toljuk. Addig sütjük, amíg szépen megpirul. 
4. Amíg a hús sül, elkészítjük a nokedlit: a tojást felverjük, hozzáadjuk a tejet, az ásványvizet és pici sót, összekavarjuk, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy galuskatésztát nyerjünk. A nokedlit sós vízbe szaggatva kifőzzük. 
5. Ha a tészta kifőtt, összekeverjük a káposztával, majd a szép, pirosra sült csülökszeletekkel tálaljuk.

Jó étvágyat!  

1 megjegyzés: