2017. február 6., hétfő

Darázsfészek diós töltelékkel

Mondtam már, hogy lett új kályhám? Nos, ha nem említettem volna, akkor most szólok, hogy lecseréltem a régi, öreg gázas kályhámat és vettem egy új vegyes üzeműt. Vagyis van neki négy csigája, ami gázzal működik, a sütője viszont elektromos, állítható hőmérséklettel, többféle fokozattal, illetve időzítővel. Magyarán elsőre okosabbnak tűnt, mint én, ezért kerülgettem igencsak óvatosan pláne az elején. Aztán tegnap eljött a nagy nap, eldöntöttem, kipróbálom a sütőt, előzetesen azonban még egyet konzultáltam Ciska barátnőmmel, már nem egyébért, de neki is ilyen kályhája van, és én biztosra akartam menni. Nos, a próba sikerült, s azt hiszem igencsak közeli barátságba kerülök ezzel a kályhával, kivált a sütőjével, és minden olyan sütit megsütök majd, amiről eddig még álmodni sem mertem.

Hozzávalók 

A tésztához: 3 dkg élesztő, 2 dl tej, 1 evőkanál cukor, 50 dkg liszt, csipetnyi só, 3 tojássárgája, 3-4 evőkanál tejföl. 
A töltelékhez: 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor; illetve 10 dkg darált dió. 
A locsoláshoz: 2 dl tej, 2 tasak vaníliás cukor. 

Elkészítése 

1. Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral édesített tejben. 
2. Ez alatt a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és szárazon összekavarjuk. 
3. A liszthez adjuk a tojássárgájákat és a cukor tejben felfuttatott élesztőt, illetve annyi tejfölt, hogy jó, ruganyos tésztát gyúrhassunk belőle. 
4. A meggyúrt tésztát meleg helyen egy tiszta konyharuhával letakarva fél órát kelesztjük. 
5. Ez alatt habosra kavarjuk a vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral. 
6. Ha a tészta megkelt, kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk, megkenjük a vajas krémmel és megszórjuk a dióval. Ezután feltekerjük, kb. 2-3 cm-es korongokat vágunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk kb. 2-3 cm-re egymástól. Konyharuhával letakarva legalább egy órát kelesztjük. 
7. Ezután előmelegített (180 fokos) sütőben megsütjük. 
8. Amikor már készre sült meglocsoljuk a vaníliás tejjel és annyi időre tesszük vissza a sütőbe, amíg a tejet felszívja. 

Jó tudni! 

• Elektromos sütőben 180 fokon sütjük 25 percet, majd légkeveréssel további 5 percet. 
• Miután leöntöttük a vaníliás tejjel, vegyük le teljesen a hőfokot, és úgy toljuk vissza a meleg sütőbe a süteményt – néhány perc alatt így is felszívja a tejet.

Jó étvágyat!

9 megjegyzés:

  1. Jónak tûnik, már most szeretem

    VálaszTörlés
  2. Sok-sok hasonló finomságot nyújtson az új szerzemény, Alíz!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bízom benne, hogy úgy lesz! :) Ami biztos, hogy nagyon megjött a kedvem a sütéshez. :)

      Törlés
    2. Nem csodálom :D Egy jó sütő nagyon inspirálólag tud hatni :) Mi csak örülünk ennek, hozd a jó kis recepteket!

      Törlés
  3. Minden kelt tésztába teszel tejfölt, vagy csak ebbe?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem mindegyikbe, de ennek kifejezetten jót tesz. :) Amúgy a tejfölt ki lehet váltani 1-2 tojássárgájával vagy tejjel. :)

      Törlés
  4. Nagyszerű recept!!Köszönöm szépen a megosztását! Most sütöm másodszor!😉

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ennyire bejött, most készülök én is megsütni. :)

      Törlés