2015. június 28., vasárnap

Sertéstarja szegfűgombamártással

Az az igazság, hogy szeretem a hús-gomba kombinációkat és többféle változatban is készítem. Mivel ma épp vasárnap van és igen közel vagyunk az ebédidőhöz, gondoltam, bemásolom ide is ezt a pompás ételt, hogy egy kis segítséget nyújtsak azoknak, akik még nem döntötték el, mi is legyen a vasárnapi ebéd. Ha van minden hozzávaló, akkor ez délig még elkészül gond nélkül, hiszen amíg a krumplipüré megfő és a mártás elkészül, azalatt a hús is kész lesz. 

Hozzávalók a párolt sertéstarjához: 70-80 dkg sertéstarja, só, bors, fokhagymapor, 1 dl finom fehérbor, 1 evőkanál sertészsír; hozzávalók a szegfűgombamártáshoz: 30-40 dkg szegfűgomba, só, 1 maréknyi friss tárkonylevél, fél kiskanál élelmiszer-keményítő, 1 dl tejföl, 0,5 dl tej, kevés olaj. 

Elkészítése

1. A sertéstarját ujjnyi vastagra felszeleteljük, mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fokhagymaporral, és felhasználásig hűtőben tarjuk. 
2. A szegfűgombát megpucoljuk, kb. egycentis szárat hagyunk neki, átmossuk és szűrőkanálba téve, levét lecsepegtetjük. A friss tárkonylevelet megmossuk és finomra aprítjuk. 
3. A tarjaszeleteket forró zsíron mindkét oldalán hirtelen megpirítjuk, kevés bort öntünk alá, és lassú tűzön, közben többször is pótolva az elfőtt bort, puhára pároljuk. Végül zsírjára sütjük, vigyázva, hogy ne égjen meg. 
4. Ezalatt a gombát kevés olajon enyhén sózva saját levében megpároljuk, az élelmiszer-keményítőt elkavarjuk a tejföllel és kevés tejjel. 
5. Amikor zsírjára sült a gomba, hozzáadjuk a tárkonyt, kissé megdinszteljük, feltöltjük a tejfölös habarással, ha szükséges, utánsózzuk, és kiforraljuk a mártást. 
6. Tálaláskor a hússzeleteket tányérra tesszük, leöntjük a mártással és krumplipürével vagy párolt rizzsel tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A szegfűgomba szárítható, télen csupán kevés vízbe kell tenni, rövid idő alatt megszívja magát vízzel, és ugyanilyen mártás készíthető belőle. 
• Mártást készíthetünk hasonló módon más fűszeres gombából is.

Sikert a kipróbálásához, majd jó étvágyat! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése