2016. január 6., szerda

Aszaltszilvaleves

Az erdélyi szászok készítik ezt a levest többféle változatban ilyenkor tél közepén. Vagyis farsangban, amikor bőséggel van füstölt hús, akkor azzal készítik, böjtben pedig egyszerűen hús nélkül. Mindkét változata nagyon finom, most viszont a húsmentes változatot hoztam, mert úgy vélem a nagy ünnepi zabálások után jól jön egy kis könnyű leveske.

Hozzávalók 

2-3 sárgarépa, 1 petrezselyem, 2 burgonya, 25 dkg aszalt szilva, fél üveg meggykompót vagy maréknyi magvalt, fagyasztott meggy, só, cukor, olaj, tejföl, petrezselyemzöld. 

Elkészítése 

1. Az aszalt szilvát langyos vízben átmossuk és beáztatjuk, a zöldségeket megpucoljuk, a sárgarépát karikára, a petrezselymet és burgonyát kockára vágjuk. 
2. A sárgarépát és petrezselymet kevés olajon megdinszteljük, feltöltjük vízzel, sózzuk és felforraljuk. 
3. Ha már forr a leves, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és az aszalt szilvát, végül a meggyet.
4. Ha minden puhára főtt, a tejfölt kevés forró levessel elkavarjuk, és behabarjuk a levest. Végül megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel, esetleg kevés cukorral ízesítjük. 

Jó tudni! 

• A meggyet csak azután tegyük a levesbe, ahogy megfőtt a krumpli, másként szétmegy. 
• Füstölt hússal, vagy csonttal is elkészíthető.

Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

  1. Nálunk meg a család felvidéki ága így készítette, náluk ez teljesen mindennapos leves volt, először én borzadva néztem, hogy jön össze a bab és az aszalt szilva, és csodásan illenek egymáshoz, egy nagyon finom és nagyon különleges leves: http://zsanuaria.blogspot.hu/2011/01/bableves-aszaltszilvaval.html

    VálaszTörlés