2016. január 19., kedd

Aszalt szilvás bableves

Nohát, a ragyogóját, lassan pályázhatok a Legnépszerűbb levesek blogja kitüntető címre, annyian megnézték tegnap keresztanyám tárkonyos pityókagombóclevesének a receptjét. Az igazság az, hogy valóban szeretem a leveseket, és hacsak tehetem, gyakran főzöm is. Ennek örömére újabb levest hoztam, hátha ez is elnyeri a tetszéseteket. Nincs benne semmi faxni, csupán egy kis aszalt szilvával cifráztam meg a sima, zöldséges szárazbablevest, semmi különösebb célzattal, csak mert épp volt aszalt szilvám, s hogy "változzon". A minap mondta nekem egy idős nénike, akivel a régi ételekről folytattam magvas eszmecserét, hogy régebb nem "ókumuláltak" annyit a főzés körül, mint manapság, abból főztek, ami volt és azzal "cifrázták", ami kezük ügyébe került. Magyarán, a néni úgy gondolja, hogy az aszalt szilvás bableves, kb. úgy készülhetett először, hogy valamelyik háziasszonynak volt egy levesre való szárazbabja, ami a belefőzött füstölt csonttal sem lett volna elég a családjának, emiatt felszaporította egy maréknyi aszalt szilvával, mert abból éppen sok volt. A néni szerint ezt aztán később "felkapták" és "cifrázták" csülökkel, meg a bab milyenségére vonatkozó "utasításokkal", de hajdanán mindez sokkal egyszerűbben és főleg ésszerűbben működött.

Hozzávalók

50 dkg tarkabab, 60-70 dkg füstölt sertéscsülök, 1 kisfej hagyma, 2-3 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 szelet zeller, 2-3 babérlevél, 10-15 szem aszalt szilva, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál sertészsír, 1 kiskanál pirospaprika, só. 

Elkészítése 

1. A babot megpucoljuk, megmossuk és előző este beáztatjuk. 
2. Másnap a kiázott babot hideg vízben főni tesszük a csülökkel együtt, és addig főzzük, amíg a csontról leválik a hús. 
3. A zöldségeket megpucoljuk, kockára vágjuk, az aszalt szilvát megmossuk. 
4. A zöldségeket kevés zsíron megdinszteljük és az aszalt szilvával, illetve a babérlevéllel együtt a fövő leveshez adjuk. 
5. Ha már megfőtt a csülök, kivesszük a levesből, kicsontoljuk, a húst kockára aprítjuk és visszatesszük. Újra felforraljuk, megkóstoljuk a levest, és ha sótlannak találjuk, kevés sót adunk hozzá. 
6. A zsírból és lisztből világos zsemleszínű rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával, és berántjuk vele a levest. 
7. Tálaláskor tejfölt, ecetet és laskára vágott vöröshagymát adunk mellé. 

Jó tudni! 

• Ha házilag füstölt csülökből készítjük a bablevest, előző este áztassuk be a csülköt is. 
• Vigyázzunk a leves sózásával, mert a csülök eleve sós, könnyen sóssá válhat a leves.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése