2016. január 10., vasárnap

Káposztaléleves szárított vargányával

A téli disznótorok elmaradhatatlan fogása Székelyföldön a káposztaléleves, de gyakran készül soron kívül, azaz disznóvágástól függetlenül is. Elkészítési módozata mondhatni településenként , de akár családonként is változik, közös jellemző viszont, hogy rengeteg hús, kolbászhús, kevés zöldség és káposztalé van benne. A mi családunkban disznóvágások alkalmával kötelező módon belekerül az agy is, ha pedig soron kívül főzzük meg, akkor kötelező módon jár bele szárított vargánya. Mivel régen volt, amikor nálunk disznóvágás volt, ezért mostanában a "soron kívüli", azaz a szárított vargányás változat készül. Idén is már egyszer asztalra került ez a pompás, téli leves és minden bizonnyal még egy-két alkalommal elkészül. 

Hozzávalók

A leveshez: 30-40 dkg sertéslapocka és bármilyen csontos sertéshús vegyesen, 2-3 sárgarépa, 1-2 petrezselyem, 1 kisebb zeller, 1 kisfej hagyma, 1 maréknyi szárított vargánya, káposztalé ízlés szerint, ételízesítő, pirospaprika, só, ha nem eléggé sós a káposztalé, evőkanálnyi sertészsír. 
A gombóchoz: 50 dkg friss kolbászhús vagy 50 dkg darált sertéshús, 3-4 cikk fokhagyma, só, bors és pirospaprika. 

Elkészítése 

1. A kockára vágott húst kevés ételízesítővel fűszerezett vízben feltesszük főni. 
2. Amíg a hús fő, megpucoljuk a zöldséget, a hagymát apró kockára, a gyökérzöldségeket hosszú, vékony szeletekre vágjuk. 
3. Egy serpenyőben üvegesre dinszteljük a zsíron a hagymát, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a többi zöldséget, és megpároljuk. 
4. Ha a zöldség elkészült, hozzáadjuk a húshoz, felforraljuk a levest, majd belerakjuk a kolbászhúsból készített mogyoró nagyságú gombócokat. 
5. Eközben egy kis lábosban külön megfőzzük a szárított vargányát, majd azt is a leveshez adjuk. 
6. A káposztalevet előbb külön felforraljuk, majd a leveshez annyit adunk hozzá, hogy kellemesen savanykás legyen. A végén sózzuk, ha nem eléggé sós a káposztalé. 

Jó tudni! 

• Aki szereti, karalábét is tehet a levesbe. 
• Egészségesebb lesz a levesünk, ha házi ételízesítővel fűszerezzük a kereskedelemben vásárolható ételízesítő helyett.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése