2016. január 7., csütörtök

Mocskos tokány

Mivel még mindig tart a disznóvágások időszaka - legalábbis nálunk, Székelyföldön - jöjjön az az étel, ami elsőre készül el a frissen vágott disznóból. A végtelenül egyszerű mégis ízletes tokánynak több megnevezése ismert, ugyanis van, ahol mészárostokánynak hívják, van, ahol mocskos tokánynak nevezik, de lesipecsinek is szokták mondani. Mészárostokánynak vélhetőleg azért nevezik, mert ez az az étel, amivel a mészárost megkínálják a disznóvágás után, a mocskos tokány megnevezés magyarázata viszont az, hogy a tokapecsenyét - amiből készül - megmosás nélkül, ahogy a disznóból kivették, úgy aprítják fel, majd készítik el. A lesipecsi megnevezésre nem ismerek semmilyen magyarázatot, de ha valaki tud, akkor jó néven veszem, ha elmondja/leírja. De bárminek is nevezzék ezt az ízletes tokányt, fontos, hogy elkészüljön addig, amíg a mészáros befejezi a disznó feldarabolását, mert igencsak nagy szégyen a háziasszonyra nézve, ha a mészárosnak várnia kell az ételre. Ezért is szokták az asszonyok követelni, amint a disznót bontani kezdik a tokánynakvalót. A készítése is eltér vidékenként, családonként; például vannak, akik paprikával is megszórják újabban, de az eredeti mocskos tokányba nem járt paprika - legalábbis Erdélyben, biztosan nem. Eltérések mutatkoznak a mellé kínált köretekben is, vannak családok, akik a puliszkára esküsznek, máshol krumplipürét készítenek melléje, van, ahol rántott káposztával eszik, de olyan is akad, ahol egyszerűen friss kenyérrel és savanyúsággal.


Hozzávalók

80 dkg tokapecsenye, 1 evőkanál zsír, 1 fej hagyma, 1 cikk fokhagyma, só, bors.

Elkészítése

1. A friss vágásból származó tokapecsenyét, anélkül, hogy megmosnánk, kockára vágjuk. A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk.
2. A zsíron a húst addig pirítjuk, amíg a saját leve elfő, ekkor hozzáadjuk a kockára vágott hagymát, sózzuk, borsozzuk, végül rászórjuk a zúzott fokhagymát is.
3. Krumplipürével és savanyúsággal tálaljuk.

Jó tudni!

• Csak a friss vágásból származó tokapecsenyét nem kell megmosni – ezért is mocskostokány a neve.
• Elkészíthető hentesnél vásárolt tőkehúsból is, de soha nem lesz olyan különösen jó íze, mint disznóvágáskor.

Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

  1. Lesipecsi, mert mi gyerekek is ott lábatlankodtunk, mikor lesz már husi, amit enni lehet végre! 😀

    VálaszTörlés