2016. január 16., szombat

Csöröge pálinkás baracklekvárral

Jó ideje kívánom a csörögét, ma végre jól laktam vele. Történt ugyanis, hogy a Kárpát-medencei Disznótoros Főzőversenyen - amelyen a lovagtársaimmal vettem részt és megnyertük a Vándorkupát - Konyári Sanyi barátom a disznótoros menühöz desszertként csörögét kínált pálinkás baracklekvárral. Isteni finom volt és egyszerűségében nagyszerű! Szerényen kóstolgattam is belőle, de csak nem tömhettem magamba a kóstolásra készített csörögét. Aztán néhány hétre rá, még mindig decemberben a Székely Konyha kiadójának jóvoltából Ildikó kolléganőmmel csörögét sütöttünk a karácsonyi vásáron. Ott megint csak kóstolgattam, ráadásul nem volt hozzá pálinkás baracklekvár. Aztán a minap rendezgettem a kamrában a polcon a maradék befőttjeimet, lekvárjaimat és találtam egy üveg baracklekvárt - tudni kell, hogy nálunk mindig ez fogy el leghamarabb. Nosza. eldöntöttem csörögét fogok sütni méghozzá pálinkás baracklekvárral, ahogyan Sanyi barátom készítette. S az a nap ma jött el, ugyanis előtte nem igazán volt rá időm.
Ja, s most épp készülök banyabálba, meghívott a Lorántffy Zsuzsanna Nőegylet. Mindig isteni bálokat szerveznek!

Hozzávalók 

A csörögéhez: 25 dkg liszt, 5 dkg vaj, 3 tojássárga, csipetnyi só, 1 kiskanál cukor, 1 evőkanál tejföl, 1 kiskanál ecet, késhegynyi szódabikarbóna, 3-4 evőkanál bor; olaj, a sütéshez, porcukor. 
A pálinkás baracklekvárhoz: 4-5 evőkanál baracklekvár, 1 evőkanál barackpálinka. 

Elkészítése 

1. A hozzávalókból gyúródeszkán puha tésztát gyúrunk, vagyis addig gyúrjuk, amíg a kezünktől elválik és hólyagozni kezd. Meleg helyen fél órát pihentetjük. 
2. Ezután lisztezett deszkán késfok vastagságúra nyújtjuk, kb. 2 cm széles és 6-7 cm hosszú rombuszokra vágjuk. Minden rombusz közepén kb. 2-3 cm hosszú csíkot vágunk, figyelve, hogy ne metsszük át a széleit, majd az egyik csücskét alulról, a másikat felülről áthúzzuk. 
3. Az így előkészített tésztadarabokat, bő, forró olajban aranybarnára sütjük. 
4. Amíg sül a csöröge, a baracklekvárba belekavarjuk a barackpálinkát. 
5. A csörögét porcukorral megszórva és a pálinkás baracklekvárral tálaljuk.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Ma ki próbálom ,mert eddig minden recept be vált .Koszonom

    VálaszTörlés
  2. Kedves Margó!

    Remélem, ez is beválik és ízleni fog! :) Köszönöm én is az elismerő szavait! :)

    VálaszTörlés