2016. május 1., vasárnap

Epres joghurttorta

Előző bejegyzésemben említettem, hogy tesztelem a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés programjának a joghurtját. Nos, gondoltam, készítek egy kis tortát is belőle - hát ilyen lett. Megvallom őszintén ritkán készítek édességet, mert a családom nem édességpárti - nem tudom, ki szoktatta így őket - ezért a tortakarimából kivevést még gyakorolni kell, de a torta attól még nagyon finom volt. Ja, és Portik-Hegyi Loránd sajtmester joghurtja kiváló!

Hozzávalók

A tortaalaphoz: 8-10 db babapiskóta, 1,5 dl eperszörp; illetve szükséges még: 1 kg eper, cukor ízlés szerint, fél citrom leve, kevés citromhéj.
A rózsaszín krémhez: 3 dl epervelő, 1 dl eperszörp, 1 púpozott evőkanál zselatin, 1,5 dl tejszín, 1 vaníliás cukor.
A fehér krémhez: 3 dl joghurt, 1 vaníliás cukor, 1,5 dl tejszín, 1 púpozott evőkanál zselatin, cukor ízlés szerint, 1 dl tej, 8-10 szem eper.
A tetejére: 2 tasak tortabevonó zselatin, 2 evőkanál cukor, 3 dl víz, 8-10 szem eper.

Elkészítése

1. Az egy kilogramm epret megmossuk és leszárazzuk, kiválasztjuk a szebb, nagyobb eperszemeket és félretesszük a fehér krémhez, illetve a tetejére díszítéknek. A többit ízlés szerinti cukormennyiséggel lerétegeljük, ráfacsarjuk a fél citrom levét, és másnapig letakarva hagyjuk, hogy levet engedjen.
2. Másnap az eperről kb. 1,5 dl levet letöltünk, ebbe beleforgatjuk a babapiskótákat és egy 28 cm átmérőjű, kerek tortaforma alját kirakjuk vele.
3. A maradék epret késes aprítóban pépesre zúzzuk, kiveszünk belőle 3 deciliternyit, és egy tasak vaníliás cukorral együtt felforraljuk, majd kihűtjük. Ezalatt a babapiskóták mártogatásától maradt eperszörpben beáztatjuk a zselatint, illetve felverjük a tejszínt. A zselatint gőz fölött forráspontig hevítjük, majd hozzákavarjuk a kihűlt epervelőhöz, és az egészet összekavarjuk a tejszínhabbal. Az így elkészült rózsaszín krémet a tortaformában lévő babapiskótára simítjuk. Hűtőbe tesszük kb. 2 órára, hogy a krém megdermedjen.
4. Elkészítjük a fehér krémet. A zselatint egy deci tejben beáztatjuk, a joghurtot ízlés szerint cukorral édesítjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és addig kavarjuk, amíg elolvad. Felverjük a tejszínt, belekavarjuk az édesített joghurtot, majd a gőz fölött forráspontig hevített zselatint, illetve ízlés szerint beleaprítunk 8-10 eperszemet. Összekavarjuk és a rózsaszín krémre simítjuk, majd ismét hűtőbe tesszük kb. 2 órára, hogy megdermedjen.
5. Ha megdermedt a fehér krém is, a torta tetejét kirakjuk felszeletelt eperszemekkel. A tortabevonó zselatint összekavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a vizet, felforraljuk, majd az eperre öntjük.
6. Ha a tortabevonó zselatin is megkötött, levesszük róla tortakarimát, szeleteljük és tálaljuk.

Jó tudni!

• A rózsaszín krémtől maradó epervelőt felhasználhatjuk eperkrémleveshez vagy fagylalthoz, parféhoz is.

Jó étvágyat!

1 megjegyzés: