2016. május 4., szerda

Töltött karalábé bulgurral

Töltött karalábét akartam, méghozzá másmilyent, mint amilyent mi szoktunk - keresgélni kezdtem az interneten és így jutottam el Fördős Zé blogjáig, a Street Kitchenig. Gondoltam, na most kipróbálom, mire képes a sztárblogger, és arra jöttem rá, nem véletlenül került be a főzőshow zsűrijébe. Ez az étel bitangul finom, habár kicsit eltértem az eredeti recepttől, abban ugyanis szárzellerrel készült ez az étel, nekem pedig nem volt, így zellergumót tettem bele. Azzal is bitangul finom volt.

Hozzávalók

A karalábéfőzelékhez: 6 karalábé szárastól és levelestől, 4 dl joghurt, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 nagy csokor kapor, 5 evőkanál zsemlemorzsa, reszelt sajt.
A bulguros töltelékhez: 1 közepes hagyma, 3 evőkanál olaj, 1 sárgarépa, 1 szelet zeller, 1 csokor medvehagyma vagy 3 cikk fokhagyma, 1 csésze bulgur, 2 csésze víz, só, őrölt bors, pirospaprika. 

Elkészítése

1. Előbb elkészítjük a tölteléket: a zöldségeket megpucoljuk, a hagymát kockára vágjuk, a sárgarépát és a zellert apró csíkokra, a medvehagymát vagy fokhagymát finomra aprítjuk.
2. Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a sárgarépát és a zellert, majd a medvehagymát vagy a fokhagymát. Megpároljuk, megszórjuk pirospaprikával, hozzátesszük a bulgurt, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, összekavarjuk és kb. 5 percet főzzük. Ekkor levesszük a tűzről és lefödve hagyjuk, hogy magában készre párolódjon.
3. Ezalatt megpucoljuk a karalábékat, a néhány szebb és zsengébb levelet szárastól félreteszünk. Négy karalábé közepét karalábéfúróval kivájjuk, kettőt pedig kb. 1 x 1 centis kockákra vágjuk. A karalábék közepéből kivájt forgácsot, finomra felaprítjuk, a karalábészárat és levelet szintén felvágjuk. A különféle méretre és formára vágott karalábét előbb összekavarjuk, majd egy lábosba szórjuk.
4. A kivájt karalábék üregét megtöltjük a közben elkészült bulgurral, a lábosban lévő aprított karalábéban négy „fészket” készítünk és ide tesszük a megtöltött zöldségeket. Feltöltjük annyi vízzel, amennyi majdnem ellepi, sózzuk és csendes tűzön addig főzzük, amíg a karalábé megpuhul.
5. Ekkor az élelmiszer-keményítőből a joghurttal habarást készítünk, gazdagon megszórjuk finomra vágott kaporral, a karalábé fövőlevéből keveset hozzáadva simára kavarjuk, majd behabarjuk vele a főzeléket.
6. Megszórjuk zsemlemorzsával, aztán reszelt sajttal, és előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt megpirul.

Jó tudni!

• A bulgur tört búza – a még éretlen búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd összetörik. A közel-keleti és a török konyhában kedvelt köret, nálunk bioboltokban vásárolható.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése