2016. május 15., vasárnap

Csirkeaprólék-pörkölt

A minap az egyik kedves régi olvasóm a csirkepaprikás receptemnél kifogásolta: milyen paprikást főztem, ha nincs is benne paprika? Nos, úgy tűnik, kedves ismerőseömet megtévesztette a paprikásom sápadt színe, mi ugyanis itt, Erdélyben azzal a paprikamennyiséggel, amit az anyaországban egy paprikásba beletesznek, főzünk legalább egy hétig. Ennek is megvan a maga logikus magyarázata, ugyanis Erdélybe a paprika úgy is mint növény és úgy is, mint fűszer legalább kétszáz évvel később került be, mint Magyarországra. Emiatt hosszú ideig meglehetősen drága volt, így a különféle ételekbe csak késhegynyi paprikát tettek inkább a színe, mint az íze miatt. Ettől lett sápadtabb az én paprikásom is, hiszen hiába lehet most már hozzáférhető áron vásárolni a paprikát, a régi szokások megmaradtak, és volt ugyan paprika benne, de akkora mennyiségben, hogy a paprikást pirosra fesse.

S ha már itt tartunk, akkor egyúttal azt is leírom azt is, mi a különbség a tokány, a pörkölt és a paprikás között - legalábbis itt, nálunk Székelyföldön. Nos, a tokányba mifelénk nem jár egyáltalán paprika, a pörköltbe viszont igen, a paprikást pedig sűríteni szoktuk egy kis tejfölös habarással. Ezt így tanultam édesanyámtól, nagyanyámtól és így tudja ezt az összes sütő-főző ismerősöm.

Hozzávalók

20 dkg zúza és szív vegyesen, 20 dkg csirkemáj, 2-3 csirkeszárny, 2 főtt tojás, 2 nagyfej hagyma, 1 evőkanál kacsazsír, só, bors, pirospaprika és csipetnyi szerecsendió. 

Elkészítése 

1. Az aprólékot átmossuk, az oda nem illő részeit levágjuk és tetszés szerint feldaraboljuk. A főtt tojást felkarikázzuk, a hagymát megpucoljuk és félkarikákra vágjuk. 
2. A hagymát a kacsazsíron üvegesre dinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a csirkeszárnyat, a zúzát és a szívet, majd kevés vizet öntve alá lassú tűzön puhára pároljuk. 
3. Közben sózzuk, borsozzuk, majd ha már puha a szárny, hozzáadjuk a májat, és addig pároljuk, amíg a máj is megkészül. 
4. Legvégül hozzáadjuk a főtt tojást, kevés szerecsendiót, és ha szükséges, még kevés sót, borsot. 
5. Puliszkával és paradicsomsalátával tálaljuk. 

Jó tudni! 

• A hagyományos apróléktokányba nem jár szárny és főtt tojás, csak a frissen levágott szárnyas zúzája, szíve, mája, de beletették a megalvadt vérét és a hasüregében lévő el nem készült tojásokat is; illetve, ha kakas volt a szárnyas, akkor a heréjét is.

Jó étvágyat!

1 megjegyzés: