2016. május 8., vasárnap

Nyúlhúsleves grízgaluskával

Ez a pompás leves évekkel ezelőtt készült még azokban az időkben, amikor nem volt tiltólistán a mi családunkban a nyúlhús. Na, nem kell semmi rosszra gondolni, csak közben a családunk tagja lett Zalán-nyuszi, a lányom támasza az egyetemi évek alatt Kolozsváron, és mivel rövid idő alatt a szívünkbe lopta magát, inkább lemondtunk a nyúlhúsról. Mert ugyebár jóérzésű ember nem eszi meg a barátait... Na, nem kell túlspilázni, annyiról van szó, hogy mi épp úgy nem eszünk nyúlhúst, mint kutya vagy macskahúst. De attól még ez a leves nagyon finom volt akkoriban, és akinek nincsenek ilyen fenntartásai a nyúlhússal kapcsolatosan, nyugodtan megfőzheti.

Hozzávalók

A leveshez: 70 dkg nyúlaprólék, vagyis a nyúl csontos része, 2-3 sárgarépa, 2 petrezselyem, fél zeller, 1 hagyma, 1-2 cikk fokhagyma, 10-15 dkg zöldborsó, házi ételízesítő, só, szemes bors, kevés olaj.
A grízgaluskához: 1 tojás, 4-5 evőkanál gríz.

Elkészítése

1. A nyúlaprólékot feldaraboljuk és átmossuk, a zöldséget megpucoljuk.
2. A nyúlhúst hideg vízben egy sárgarépával, egy petrezselyemmel, a hagymával, fokhagymával, kevés sóval, szemes borssal és ételízesítővel feltesszük főni. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús leválik a csontról.
3. A maradék két sárgarépát karikára, a petrezselymet és zellert apró kockára vágva a zöldborsóval együtt kevés olajon egy fazékban megdinszteljük.
4. Ezután rászűrjük a nyúlhús levét és újra felforraljuk. Eközben kicsontoljuk a húst, és azt is hozzáadjuk a leveshez, illetve ízlés szerint sózzuk, ha szükséges.
5. Elkészítjük a grízgaluskát: a tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a grízet kanalanként óvatos mozdulatokkal belekavarjuk a tojáshabba. Galuska keménységű masszát kell nyernünk.
6. A grízgaluskát kiskanállal a levesbe szaggatjuk, és kifőzzük benne.
7. Tálaláskor őrölt borsot és finomra vágott petrezselyemzöldet adunk mellé.

Jó tudni!

• A grízgaluskát lassú tűzön főzzük bele a levesbe; ha nagyon fő a leves, időnként kevés hideg vizet hozzáadva lassítsuk a fövését. Így a gríz megszívja magát levessel, és nem lesz kemény a galuska.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése