2016. június 12., vasárnap

Emi néni juhtúrós kiflije

Említettem már többször is, hogy abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a rokonságom valamennyi idősebb hölgytagja kitűnően süt-főz. 

Így a képen látható Emi néni is, aki édesanyám tíz évvel idősebb nővére. Emi néni Kolozsváron él, és azt már korábban említettem egy facebookos bejegyzésben, hogy 87 évesen olyan túrós kiflit sütött a lányom egyetemi ballagására, hogy ihaj! Már akkor eldöntöttem, hogy az első adódó alkalommal megsütöm. 
Nos, ez az alkalom az Erdélyi Népi Ízőrző Lovagrend tegnapi alakuló közgyűlésén adódott, így pénteken este nekigyűrkőztem, és megsütöttem Emi néni juhtúrós kiflijét az eseményre, Valahol ott van az asztalon a sok finomság között, amit a lovagtársak hoztak. De nem is szaporítom a szót, inkább leírom a receptet, hogy más is megsüthesse.

Hozzávalók 

60 dkg liszt, 20 dkg zsír vagy 25 dkg margarin, 20-25 dkg juhtúró, 2 tojás, 2,5 dkg élesztő, 1 kiskanál cukor, kevés só és 3 evőkanál tejföl, ha szükséges. 

Elkészítése 

1. A cukrot feloldjuk egy csésze langyos vízben, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. 
2. Egy mély tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a zsírt és a juhtúrót majd az egészet összemorzsoljuk. 
3. Hozzáadunk egy egész tojást és egynek a sárgáját, illetve a felfuttatott élesztőt és puha, könnyen formázható tésztát gyúrunk belőle. Tetejét megszórjuk kevés liszttel, egy tiszta konyharuhával letakarjuk és a tálban hagyjuk kelni kb. fél órát. 
4. Kelesztés után átgyúrjuk, és tíz egyforma gombócot szaggatunk belőle. 
5. A gombócokat egyenként kis körökké nyújtjuk, előbb négybe vágjuk, majd minden körszeletet még kettőbe osztunk, összesen nyolc szeletet nyerve. 
6. A kis körszeleteket a rövidebb oldaluktól indulva felgöngyöljük a leghegyesebb csúcs irányába, két sarkát enyhén meghajlítjuk kiflit formálva, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk egymástól 1-2 cm távolságra. 
7. A maradék tojásfehérjét kissé felverjük és a kiflik tetejét bekenjük vele. 
8. Előmelegített sütőben (180 fokos) 15-20 perc alatt megsütjük. 

Jó tudni! 

• A túró ha eléggé sós, nem kell só a tésztába! Ezért előbb kóstoljuk meg a túrót, s csak utána sózzuk a tésztát, ha úgy ítélnénk meg, hogy sótlan lesz a sütemény!
• Tejfölt csak akkor adjunk hozzá, ha a tojástól és a felfuttatott élesztőtől nem állna össze a tészta!
• Zsírral készítve sokkal finomabb, omlósabb, és hosszabb ideig eláll, azért csak akkor készítsük margarinnal, ha nincs zsírunk!
• Sütésnél vigyázzunk, ne szárítsuk ki nagyon a kiflit!

Jó étvágyat!

5 megjegyzés:

  1. Tehéntúróval is süthető?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, azt a változatot nem próbálta Emi néni sem. :) De gondolom, ha édes tehéntúróval készül, akkor az már nem sós kifli lesz, hanem egy édes kifli. Juhtúró helyett viszont próbálkozhatsz sajttal, az arányokat ki kell tapasztalni. :)

      Törlés
  2. Méltán híressé tetted, Alíz, Emi nénit és a juhtúrós kiflijét! :) Szeretném megkóstolni mindenképpen, már csak jobb fajta juhtúrót kell beszereznem hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem föltétlenül kell nagyon minőségi legyen a túró, meg egyébként is a juhtúró minél csípősebb és büdösebb annál jobb. :))))

      Törlés
  3. Most kezdem csinalni majd referálok milyen lett.

    VálaszTörlés