2016. június 16., csütörtök

Karalábéleves húsgombóccal

Szeretem a nyarat, mert sok a zöldség, és sokféle finom levest lehet készíteni ebben az időszakban a zsenge zöldségekből. Egyik kedvencem a karalábé, amiből többféle levest is szoktam készíteni - ez most húsgombócos lett.

Hozzávalók 

A karalábéleveshez: 2 zsenge karalábé, 1 kis fej hagyma, 1 tojássárga, 1 dl tejföl, só, bors, petrezselyemzöld. 
A húsgombóchoz: 0,5 kg darált hús, 1 tojásfehérje, 1 kis fej hagyma, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa. 

Elkészítése 

1. Előbb elkészítjük a húsgombócot: a darált húshoz hozzáadjuk a nagyon apróra vágott hagymát és a tojásfehérjét, fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával és petrezselyemzölddel, majd megszórjuk kevés zsemlemorzsával. Összekavarjuk, majd diónyi gombócokat formázunk belőle. 
2. Egy edényben kb. két liternyi enhyén sós vizet főni teszünk, míg felforr megpucoljuk a zöldségeket; a hagymát és a karalábét kockára vágjuk, majd beletesszük a fővő vízbe. 
3. Ha már a karalábé félpuhára főtt, hozzáadjuk a gombócokat, és lassú tűzön addig főzzük, amíg feljönnek a leves tetejére. 
4. Eközben a tojássárgát elkavarjuk a tejföllel, kevés forró levessel hígítjuk, majd a leveshez töltjük, de már nem forraljuk tovább. 
5. Gazdagon megszórjuk petrezselyemzölddel, és forrón tálaljuk. Tálaláskor még tejfölt és borsot adunk mellé. 

Jó tudni! 

• A gombócmasszához csak mértékkel adjuk a zsemlemorzsát, mert ha sokat adunk hozzá, kemény lesz a gombóc!

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. A zsenge karalábéból lehet a legfinomabb levest készíteni! Sok petrezselyem zölddel! Mindenképpen teszek bele kevés vajat, selymez ízt ad neki.

    VálaszTörlés