2020. április 20., hétfő

Tojásos csirkemájtekercs

Igaz, hogy még húsvétra készítettem ezt a tojásos csirkemájtekercset, mert alkalomhoz illőnek gondoltam, de lényegében bármikor elkészíthető bármilyen családi ünnepre. Előnye, hogy nagyon költséghatékony, hiszen semmi más nem kell hozzá, csak maréknyi csirkemáj - de megteszi a tegnapi májtokány-maradék is - és néhány tojás, mert a többi kikerül úgymond a konyhai alapkészletből. Azt ne kérdezzétek, honnan van a recept, úgy rémlik, valahol állófogadáson ettem valami hasonlót, aztán hazaérve megpróbáltam leutánozni. Ennyire sikerült. 
Hozzávalók 

50 dkg csirkemáj, 2 fej hagyma, 2 evőkanál olaj, só, bors, fűszerpaprika, pici cukor, 10 dkg vaj, evőkanálnyi mustár, 2 nyers tojás, zsemlemorzsa; illetve a tojástöltelékhez: 2 keményre főtt tojás, két tojássárgája, 1 kiskanál mustár, só és fehér bors.

Elkészítése

1. A csirkemájból a két fej hagymával, pici sóval, borssal, paprikával pörköltet készítünk, zsírjára pirítjuk, majd miután kihűlt, ledaráljuk.
2. Hozzáadjuk a vajat, a két nyers tojást, sózzuk és borsozzuk, ízesítjük pici cukorral, majd annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázható masszát nyerjünk.
3. Közben a két keményre főtt tojást sajtreszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a két tojássárgáját, és kiskanálnyi mustárral, pici sóval, fehér borssal simára kavarjuk.
4. Egy átlátszó fóliadarabot vékonyan megolajozunk, megszórjuk zsemlemorzsával, és félujjnyi vastagságban tenyerünkkel nyomkodva elegyengetjük rajta a barna májpástétomot, majd rákenjük a sárga tojástölteléket.
5. Ezután a fólia segítségével felgöngyöljük a tekercset, majd több rend átlátszó fóliába csavarjuk az egészet, a végeket szorosan lezárva.
6. Ezután a göngyöleget egy akkora tepsibe tesszük, amekkorában elfér, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje.
7. A tepsit 120 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 1 órát pároljuk. Közben az elpárolgott vizet forró vízzel pótoljuk, mert fontos, hogy mindig teljesen víz alatt legyen a göngyöleg.
8. Miután megpárolódott, óvatosan lebontjuk róla a fóliát, hagyjuk teljesen kihűlni, csak azután szeleteljük.
9. Friss zöldséggel vagy mustárral, illetve ketchuppal tálaljuk.

Jó tudni!

• A szárnyasok máját sütés-főzés közben is szabad sózni, mert nem keményedik meg, mint a borjú- vagy sertésmáj.
• Aki szereti, fűszerezheti még őrölt szerecsendióval, fahéjjal és szegfűszeggel a májpástétomot.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés: