2020. április 30., csütörtök

Borsos tokány puliszkával

A borsos tokány tulajdonképpen a mocskos tokányként, lesipecsiként vagy mészáros tokányként ismert disznótoros étel az a változata, amikor nem disznóvágáskor készül. Közismert tény, hogy soha nem lehet olyan finom tokányt készíteni, mint disznóvágáskor a friss, még meleg húsból. Ezért is nevezik bizonyos vidékeken mocskos tokánynak a disznóvágáskor készített tokányt, aminek késznek kell lennie, mire a mészáros befejezi a munkáját. Természetesen, hasonló tokányt lehet készíteni disznóvágástól függetlenül is, de már nem lesz ugyanolyan az íze - ezért nevezzük borsos tokánynak.
Hozzávalók 

A borsos tokányhoz: 50 dkg sertéshús (tarja, lapocka, vagy bármilyen zsírosabb darab), 1 fej hagyma, 1 cikk fokhagyma, 1 evőkanál zsír, só, bors. 
A puliszkához: 20-25 dkg kukoricadara, 1 l víz, 1 kiskanál só. 

Elkészítése 

A sertéshúst és a hagymát kockára vágjuk. A sertéshúst a zsíron fehéredésig pirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, összekavarjuk és lefödve saját levében pároljuk. Közben sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk időnként kevés vizet öntve alája, míg megpuhul, a levét elfövi és a hagyma sűrű szafttá alakul. Az utolsó 10 percben hozzáadjuk a pépesre zúzott fokhagymát is. 
Ezzel párhuzamosan a vizet a sóval feltesszük főni, ha felforrt, lassan csurgatva hozzákavarjuk a kukoricadarát, és addig kavarjuk folyamatosan, míg a sűrű kukoricapép elválik az edény falától és a kavarófától. 
Tálaláskor tányérra tesszük a puliszkát és melléhalmozzuk a tokányt, savanyúsággal vagy friss salátával fogyasztjuk. 

Hasznos tudnivaló! 

• Habár a tokányokban nem szokás fűszerpaprikát tenni, nem ördögtől való, ha valaki mégis tesz bele, mert szereti. 
• A puliszkát lehet hígabbra vagy keményebbre főzni annak függvényében, ki, hogy szereti. Ha keményebben szeretjük, tegyünk több kukoricadarát bele, ha pedig hígabban, akkor kevesebbet. Fontos viszont, hogy mindkét esetben addig főzzük, míg elválik az edény falától, mert ekkor főtt ki rendesen a puliszka!

Jó étvágyat! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése