2020. április 28., kedd

Szabógallérleves - vendégposzt

Ha létezik internetes barátság, ami adott pillanatban materializálódott és jól sült el, akkor a kibédi Borbély Irénnel szövődött barátságom ilyen. Igazából már azt sem tudom, mikor kezdődött, azt tudom, hogy a Facebook-on kezdtünk adott pillanatban a csetablakon keresztül beszélgetni, amit aztán követett az, hogy Irén minden ősszel meglep egy vedernyi friss gyümölccsel és zöldséggel, amik rejtélyes körülmények közepette mindig eljutnak hozzám. Egy személyes találkozást is sikerült megejtenünk egyik télen, amikor a fiammal és aggastyánkorú keresztanyámmal Marosvásárhelyre jártunk orvoshoz és mindig Kibéden mentünk át. Akkor győződhettem meg arról, hogy Irén tényleg az, akinek az interneten tűnik, de akkor volt alkalmam megkóstolni Irén főztjét, mert ugye tisztességesen kitett magáért. A vendglátást nem részletezem, tény, hogy Irén piszokul jól főz. Az alábbiakban a szabógallérlevesét ismerhetitek meg, ami egy kiváló, egyszerű, de sajnos már-már feledésbe merülő étel. 

Hozzávalók

A leveshez: 1 kis fej hagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, só, fűszerpaprika.
A levesbetéthez: 1 tojás, kb. 10 dkg liszt, 1 fej hagyma, 2-3 termesztett csiperkegomba, 1-2 evőkanál olaj, só, bors.

Elkészítése 

Előbb elkészítjük a levesbetétet. Ehhez a hagymát és a gombát megpucoljuk, apró kockára vágjuk, majd az olajon megdinszteljük. Közben sózzuk borsozzuk és többször is megkavargatva addig pároljuk, amíg a levét teljesen elfövi, úgymond zsírjára sül. Hagyjuk kihűlni. Ezzel párhuzamosan a lisztből egy tojással puha levestésztát gyúrunk, majd vékonyra nyújtjuk. A kinyújtott tészta szélébe vékony csíkban tölteléket teszünk, majd kétszer feltűrjük a tésztát, hogy a tölteléket teljesen beburkoljuk. A tűrés mentét elvágjuk, majd fakanál nyelével cikk-cakk alakban kis háromszögeket nyomunk a tésztacsíkban. Ezután a fakanálnyél által kialakított nyomokban késsel kivágjuk a kis háromszög alakú tésztácskákat, majd felhasználásig félretesszük. Közben egy edényben kevés sóval vizet forralunk, beletesszük a karikára vágott sárgarépát és petrezselymet valamint az egészben hagyott hagymát és megfőzzük. Ha a zöldségek már megpuhultak, hozzáadjuk a háromszögű tésztapárnácskákat és kifőzzük. Ezalatt a petrezselyemzöldet apróra vágjuk és kevés olajon megfuttatjuk, megszórjuk fűszerpaprikával és berántjuk vele a levest. Tálaláskor még megszórjuk finomra aprított petrezselyemzölddel.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése