2020. április 7., kedd

Zöldborsófőzelék pirított szalonnával

Ez az a zöldborsófőzelék, amit ritkán szoktam főzni, mert bentlakó (kollégista) koromban igencsak meguntam. Mondjuk nem véletlenül, hiszen a menzán olyant főztek, hogy sok rántásban úszott néhány borsószem. Emiatt inkább a saját anyagával sűrített zöldborsófőzeléket kedvelem és készítem, most viszont nem olyan időket élünk, hogy a zöldborsót csak úgy "pazaroljuk" a főzelékbe, spórolni kell ezzel is. Nos, igyekeztem minél vékonyabb rántással készíteni, hogy ne legyen menzaízű, jó volt, elfogyott, de kétlem, hogy olyan hosszan tartana a kijárási tilalom, hogy még egyszer főzzek. Ettől függetlenül, akit nem zavar, hogy rántásos, föltétlenül próbálja ki, mert ez egy jó kaja.
Hozzávalók 

40 dkg zöldborsó, fél kis fej hagyma, 1 púpozott evőkanál liszt, 2-3 evőkanál olaj vagy 1 csapott evőkanálzsír, 1-2 dl tej, kis csokor petrezselyemzöld és friss kapor, só, szódabikarbóna. 

Elkészítése 

1. A zöldborsót sós vízben feltesszük főni, közben adunk hozzá késhegynyi szódabikarbónát is. 
2. Eközben megpucoljuk a hagymát, kockára vágjuk és a zsiradékon pirítani kezdjük. Amikor már szép aranysárga lett, hozzáadjuk a lisztet és együtt pirítjuk, míg a liszt hólyagosodni kezd. 
3. Ekkor hozzáadjuk a leszűrt zöldborsót, összekavarjuk és feltöltjük hideg tejjel, közben sózzuk, illetve még annyit töltünk hozzá a főzőlevéből, hogy selymes főzeléket nyerjünk. 
4. Tálalás előtt belekavarjuk a finomra aprított zöldfűszereket és pirított szalonnával tálaljuk. 

Jó tudni! 

• A szódabikarbónától megmarad a szép élénk színe a zöldborsónak, egyébként nem kötelező beletenni. 
• A főzelék egyaránt készíthető friss-, fagyasztott-, vagy konzerv zöldborsóból, de vegyük figyelembe, hogy mindegyiknek más a fövési ideje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése