2016. január 18., hétfő

Tárkonyos krumpligombócleves, ahogy "mű szoktuk"

Az egész azzal kezdődött, hogy Gizi közzétette az Erdélyi Ízőrzők facebook-csoportban a magyaros gombóclevesének a receptjét, ami nekem igencsak megtetszett. Elhatároztam, hogy megfőzöm, Gizi is biztatott rá, de minél többször elolvastam a receptet, annál erősebb lett bennem a gyanú, hogy ettem én már ilyet, de legalábbis ehhez nagyon hasonlót. Arra határozottan emlékeztem, hogy édesanyám ilyet nem főzött, így hát keresztanyámhoz fordultam tanácsért. Felhívtam, és kertelés nélkül rákérdeztem: szokott-e pityókagombóclevest főzni? Keresztanyám nevetett és visszakérdezett: "ugyanbiza honnét jutott ez eszedbe?" Aztán elmesélte, hogy biza régebb, amikor szilvásgombócot főzött, hozzá a leves mindig pityókagombócleves volt, mert az "úgy jár, mint a salátaleveshez a túrós puliszka". Röviden vázoltam, hogy egy internetes barátnőm - mert 80 éves keresztanyámnak hiába magyaráztam volna, hogy gasztroblogger - készített ilyet jó sok tejföllel, kolbásszal és petrezselyemzölddel, s hogy én is meg akarom főzni. Erre kategórikausan közölte: "mű nem úgy szoktuk!" Hát, hogy szoktuk? - kérdeztem, mire keresztanyám vágta a választ: "savanyó lére tárkonyosan!" Elmondta, tehetek bele nyugodtan kolbászt is, ha van, mert nem árt meg neki, de "az igazi" krumpligombócleves, kolbász nélkül készül abból a léből, amiben kifőtt a szilvásgombóc, jó sok tárkonnyal, kicsi fokhagymával, "murokkal, hogy ízt adjon neki", szalonnát pirítva rá, "savanyó lére". "Legalábbis mű, így szoktuk!" - szögezte le keresztanyám, aki még arra is emlékezett, milyen kicsi voltam, amikor ilyet ettem nála. Így hát Gizi, drága ezúttal úgy készítettem, ahogy "mű szoktuk", de a te változatod is sorra kerül közelebbről.

Hozzávalók 

A leveshez: 1 szelet füstölt szalonna, 1 kis fej hagyma, késhegynyi pirospaprika, 1-2 cikk fokhagyma, 1-2 sárgarépa, 1 evőkanál ecetes tárkony, a krumpli főző leve, 2-3 evőkanál tejföl, tárkonyecet, bors.
A krumpligombóchoz: 2-3 burgonya, 2-3 evőkanál liszt, 1 tojás, só, bors. 

Elkészítése 

1. A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és annyi enyhén sós vízben, amennyi épp ellepi megfőzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, de a levét nem öntjük el, hanem felhasználjuk a leveshez. A burgonyát még melegen összetörjük, majd teljesen kihűtjük. Ezután hozzáadjuk a tojást, kevés borsot és annyi lisztet, hogy könnyen formázható, kéztől elváló masszát kapjunk. Ebből a masszából vizes kézzel féldiónyi gombócokat formázunk. 
2. Amíg a burgonya fő, majd hűl, megpucoljuk a többi zöldséget, a hagymát és fokhagymát apró kockára, a sárgarépát karikára vágjuk. A tárkonyt finomra aprítjuk. 
3. A szalonna zsírját kiolvasztjuk, a pörcöket kiszedjük, és tálalásig félretesszük. 
4. A zsírban megdinszteljük a hagymát és a sárgarépát, megszórjuk a pirospaprikával, felengedjük a burgony főzőlevével és annyi vízzel, amennyi levest akarunk. Sózzuk és felforraljuk. 
5. Ha a leves felforrt, hozzáadjuk a fokhagymát és a tárkonyt, illetve a burgonyagombócokat és lassú tűzön kifőzzük. 
6. Amíg a gombócok kifőnek, a tejfölt elsordorjuk kevés meleg levessel, majd hozzáöntjük. Kevés tárkonyecettel és borssal ízesítjük, illetve tálalás előtt hozzáadjuk a félretett szalonnapörcöket is. 

Jó tudni! 

• A burgonyagombóc akkor főtt ki, ha feljön a leves tetejére. 
• Krumpligombóclevest készíthetünk abban a lében is, amiben kifőzzük a szilvásgombócot.

Jó étvágyat!

16 megjegyzés:

  1. Igen, nálunk elkészítette a gombócokat a nagyikám, zsírral, liszttel, sóval, majd pirospaprikás rántást készített, felöntötte vízzel, amennyi levest szeretett volna, belerakott rengeteg apróra vágott friss petrezselymet /télen 1 ek. sóban eltettet + 1 ek. paprikakrémet, amit szintén ő tett el darált pritamin paprikát sóban/, majd felforralta és belefőzte az apró gombócokat, érdekes, hogy mindig kis apró gombócok voltak a mi ilyen levesünkben, és kivétel nélkül mindig így készült nálunk, Édesanyám is így főzte, most meg már én is :-) utána mindig valami édes főtt vagy sült tésztaétel jött másodiknak, vagy főzelék, szóval nálunk semmi zöldség, semmi szalonna alája, és tárkony sem. Nálunk gyerekkoromban egyáltalán nem emlékszem tárkony használatára, szerintem nem ismerték ezt a fűszernövényt, mert nem használták, mint ahogy a lestyánt sem, én már igen, bevezettem és szeretjük is :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azóta már elolvastam azokat a recepteket, amikről beszélsz. :) Más vidék, más szokások, más hagyományok, de a leves lényege ugyanaz, csak a fűszerezés más. :) Ami a tárkonyt és a lestyánt illeti, nos, ezek olyan fűszernövények, amik főleg Erdélyben népszerűek, de egyes séfbarátaim szerint régebb az anyaországban is használták, csak az idők folyamán a paprika elnyomta ezeket. :)

      Törlés
  2. Nagyon jól hangzik valamennyi recept,minden képen kipróbálom. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért vannak, hogy próbálják ki és ha ízlett, máskor is készítsék el! :)

      Törlés
  3. Most olvastam a facebookon erről az ételről talán egy jó órája egy nagynénid posztjában ( sajno már nem tudom a posztot visszakeresni) és már kész is vagyok vele. Egy-két kérdés... mi az az ecetes tárkony? Kell-e, hogy egy kissé ecetes íze legyen a kész éteknek? Sajnos nem ismertem ezt az ételt, de rengeteg tárkonyom terem a teraszon minden évben és jó, ha minél több recept van a repertoárban :) Köszönöm.... picit már hűlt, megyek is és megeszem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tárkonyleveleket általában ecetbe teszik el télire.Az-az ecetes tárkony :-)

      Törlés
    2. Hűha, Cukkini Virág, úgy tűnik, mire odaértem, hogy válaszoljak, minden kérdésedre válaszoltak és minden problémád megoldódott. Köszönöm Szatyinak is a gyors és pontos választ, amivel kisegített. :)

      Törlés
    3. Nem, a kérdéseim nem lettek megválaszolva. Mint tudjátok - gondolom/remélem - Gyergyón túl is van élet, meg internet, ahol nem teszik el ecetben a tárkonyt, hanem szárítják, tehát gúnyolódás helyett segítség lett volna pl. tedd a friss tárkonyleveleket befőttes üvegbe és öntsd fel ennyi-annyi ecettel. A másik kérdésemet nem ismételném el, benne van az eredeti üzenetben. Üdv egy másik országból... ui. kicsit jobban megbecsülném azokat, akik érdeklődnek a kultúrám iránt.

      Törlés
    4. Kedves Cukkini Virág! :) Elnézést, eszem ágában nem volt senkivel gúnyolódni, úgy tűnik félreértettelek. Nos, kérdéseidre válaszolva: az ecetes tárkony, ecetben eltett tárkonylevelet jelet - alább találod a linket, ahol részletesen leírtam, hogyan kell ezt készíteni. A levesnek kellemesen savanykásnak kell lennie, amit a tárkonyról letöltött ecettel lehet elérni. Általában rábízom a savanyítást arra, aki fogyasztja a levest, vagyis, teszek ecetet (lehet sima ecet is,nem muszáj tárkonyról letöltött legyen) az asztalra, hogy mindenki úgy savanyíthassa, ahogy neki tetszik. Íme a tárkony eltevése ecetben: http://gyergyoiizorzo.blogspot.ro/2015/06/tarkony-telire.html

      Törlés
    5. Kedves Alíz! Köszönöm szépen.... a gúnyolódás nem a Te vétked, de nem tudtam elkülöníteni a választ. Köszönöm a segítséget :) Szép estét!!! ui. a Leves az utolsó cseppig elfogyott :)

      Törlés
  4. Nagyon fincsi ... felvéve a repertoáromba. Köszönöm :)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a drága keresztanyádnak, hogy megosztotta velünk a receptjét. Én is megfőzöm a napokban, mert olyan guszta, és nagyon finom lehet. Az anyu is mindig szilvásgombóc főzéskor készítette a gombóclevest, és ő még egyszerűbben, mert zöldségeket nem tett bele. Azért örülök Alíz, hogy az én változatomat is elkészíted majd, és biztosan nem fogsz benne csalódni.
    Köszönöm, hogy megemlítettél, és belinkeltél!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gizi, drága, az csak természetes! :) Ha nem osztod meg a kiváló magyaros gombóclevesedet, eszembe nem jut kutatni utána. :)

      Törlés
  6. No és a gombócokba elrejtett kolbászdarabkák, főt sonkadarabkák, stb..... ? Azzal se nem rossz ! A neve minálunk (Nagyléta) gölödin leves. Érdemes megpróbálni !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden bizonnyal kolbász és főtt sonkadarabkákkal is nagyon finom lehet ez a leves, alkalomadtán ki is próbálom. Nálunk Székelyföldön viszont csak így simán húsfélék nélkül a hagyományos. :)

      Törlés