2016. május 2., hétfő

Csirkepaprikás

Egy jó békebeli csirkepaprikásnál nincs jobb a világon! Igaz, hajdanán az úgy készült, hogy előbb a baromfiudvarban szemelték ki a paprikáshoz méltó áldozatot, amit levágtak, takarékosan megpucoltak, feldaraboltak, majd úgy került a lábosba a bőséges dinsztelt hagymára. Hozzá puliszka dukált, s aki egy ilyen tányérral elfogyasztott, az hallgathatott estig. Mostanság, aki nem falun lakik és nem tart majorságot, más lehetősége nincs, mint a bolti tápos csirkéből készíteni, s bár az íze soha nem lesz olyan, mint az egykorinak, attól még finom, ha tisztességesen elkészítjük.

Hozzávalók

3 egész csirkecomb, 3 csirkeszárny, 2 nagyfej hagyma, 1 dl tejföl, 1 kiskanál liszt, pici tej, só, bors, pirospaprika, csokornyi petrezselyemzöld, 1 evőkanál kacsazsír.

Elkészítése

1. A hagymát megpucoljuk, laskára vágjuk, majd a kacsazsíron üvegesre dinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, pici vizet öntünk alá és lefödve, csendesen pároljuk, míg a vizet elfövi.
2. Ezalatt a csirkecombot és -szárnyat feldaraboljuk: leválasztjuk a bokacombot, a felső combot pedig nagyobb darabokra vágjuk, a szárnyat kettévágjuk.
3. A húst hozzáadjuk a dinsztelt hagymához, összekavarjuk, kevés vizet öntünk alá és fehéredésig pároljuk. Ekkor sózzuk, borsozzuk és fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk.
4. Közben a lisztet elkeverjük kevés tejjel, hozzáadjuk a tejfölt és a készülő csirke szaftjából egy-két kanálnyit, összekeverjük és sűrítjük vele a paprikást.
5. Végül megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel és puliszkával tálaljuk.

Jó tudni!

• Hajdanán a csirkepaprikást főleg a csirke csontosabb részeiből készítették, de ha nagy volt a család, az sem volt ritka, hogy teljesen beledarabolták az egész csirkét a paprikásba. Figyeljünk arra, hogy mindig kerüljön a paprikásba csontos csirkehús is!

Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

  1. Kedves Alíz először is, szívből örülök, hogy folytatod a receptírást. Bevallom szeretem az írásaidat, és a receptjeidet is egyaránt. Most egy kicsit meglepődtem, hogy a paprikásban nincs paprika.
    De, ha Gyergyóban így készítik, akkor így kell megőrizni az utókor számára. Nálunk, Békés, és Pest megyében is jó fajta házipaprikát tesznek bele, azon a ponton, amikor a hús megfehéredett. Jó fajta hegyespaprikával, vagy lecsóval is ízesítik.A végén tejfllel tálalják, /attól paprikás/ - nálunk. Galuska, Uram bocsá' tészta kerül mellé köretnek. Szeretettel üdvözöllek. Ica

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ica! :)

      Örülök visszajelzésednek, de olvasd csak el kicsit figyelmesebben, mert benne van abban paprika! A hozzávalók közt is ott van a "pirospaprika" és az elkészítésénél is, mindjárt az 1. pontnál mondat keződik a paprika szórással: "Megszórjuk pirospaprikával..." :))) Véletlenül, nem a paprikásom "sápadt" színe csapott be? :) Mert úgy igaz, az én, a mi székelyföldi paprikásunkba nem teszünk annyi pirospaprikát - por állagú fűszerpaprikára gondolj -, mint amennyit az anyaországban bárhol szokás. Amennyit Ti beletesztek egy paprikásba, mi azzal főzünk legalább egy hétig! :) Ennek is megvan a magyarázata: a paprika mint növény, majd mint fűszer is, jó 200 évvel később került Erdélybe, mint az anyaországba és főleg a régebbi időkben nálunk nagyon drága volt. :) Most ugyan más a helyzet, de a szokások megmaradtak. Friss paprikát meg egyáltalán nem rakunk bele, sem hegyeset sem másat, lecsót meg pláne nem, vagy ha igen, akkor abból lecsós csirke lesz és abba tejfölt nem teszünk, sem fűszerpaprikát/pirospaprikát. Szóval, ahány ház annyi szokás, mi puliszkával szeretjük, Ti tésztával - ezen nem fogunk fennakadni. :)

      Törlés
  2. OK. Bocsánat, figyelmetlen voltam. Való igaz, itt Magyarországon, pirospaprika őrület van. A háziasszonyok többsége sajnos fokhagyma, vöröshagyma, só, bors, paprika, köményen kívül nem nagyon használ mást. Viszont Erdélyben, Nálatok Gyergyóban, több fajta fűszert használtok. Ami nekem nagyon szimpatikus. Szép Pünkösdi Ünnepeket kívánok. Ica

    VálaszTörlés