2020. június 3., szerda

Arancini bazsalikomos-oregánós paradicsommártással - Vendégposzt

A Zöldfűszerrel ízesebb  az étel! játék egyik legfigyelemreméltóbb ételét Balázs Éva, az Ízek és ízlések című blog szerzője készítette ezáltal megnyerve a kiírás második heti fordulóját. Megvallom őszintén, nagyon izgultam, hogy nyerjen ez az étel, mert igencsak jól néz ki a tányéron, és szívesen elkészíteném én is alkalomadtán. Éva blogján nézelődve derült ki, hogy bizonyos értelemben rokon lelkek vagyunk, ugyanis mindketten művészetként tekintünk a konyhaművészetre. Egyébként érdemes az Ízek és ízlések blogon alaposabban is szétnézni, mert rengeteg ízletes ételt és süteményt lehet találni szép tálalásban, jól készült fotókon. Az eredeti recept itt olvasható.
Hozzávalók 

Az arancinihez: 50 dkg főtt rizs (arborio vagy jázmin), só, bors, fél citrom reszelt héja, 8 dkg reszelt parmezán, 20 dkg mozarella-golyó, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 3 tojás, 10-15 dkg zsemlemorzsa, 4 dl olaj. 
A paradicsommártáshoz: 7 dl sűrű paradicsomlé, 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál cukor, só, 1 mokkáskanál oregánó, 8 bazsalikomlevél. 

Elkészítése 

A főtt, teljesen kihűlt rizshez hozzáadjuk, a finomra vágott petrezselyemzöldet, a reszelt citromhéjat, a szintén reszelt parmezánt és egy felvert tojást, sózzuk, borsozzuk és annyi zsemlemorzsát gyúrunk hozzá, hogy könnyen formázható masszát nyerjünk. A fűszeres rizsmasszából vizes kézzel golyókat formázunk és mindegyik közepébe egy-egy mozarella-golyót nyomunk. Ezután felverjük a megmaradt két tojást, a megtöltött rizsgolyókat belemártjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a fölösleges zsiradékot leitathassuk. 
A paradicsommártáshoz a sűrű paradicsomlevet felforraljuk. A lisztből az olajon rántást készítünk, hozzáadjuk a fövő paradicsomléhez, sózzuk, cukorral, oregánóval és finomra aprított bazsalikommal ízesítjük. 
Tálaláskor tányérra tesszük a paradicsommártást és rárakjuk az aranciniket. 
  
Hasznos tudnivaló! 

• A rizsgolyók töltésénél figyeljünk, hogy a mozarellát egyenletesen körbefogja a rizs, egyébként sülés közben kifolyhat a sajt. 
• Tetszés szerint tölthető húsos- vagy gombástöltelékkel, de készítehetjük édesre is gyümölccsel vagy lekvárral töltve.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése