2020. június 11., csütörtök

Tárkonyos-zöldhagymaszáras omlett

Jó kis vacsora vagy reggeli a fenti étel, a története pedig a gyerekkoromig nyúlik vissza. Hasonló tojásrántottát ugyanis édesanyám készített hajdanán, így ilyenkor nyár elején, amikor már volt a kertben zöldhagymaszár és a tárkony is bokrosodott. Illetve, a tyúkok is tojtak annyit, hogy nem kellett a tojást spórolni egy kis galuskára vagy palacsintára. No, ilyenkor készített édesanyám olyan rántottát, amibe bőságesen zöldhagymaszárat és tárkonylevelet vágott, de ezt csak úgy simán belekavarta a felvert tojásba, aztán megsütötte. Így a rántottában lévő zöldeknek volt egy enyhe nyersessége, amitől még finomabb volt. Ezt aztán hol friss kenyérrel ettük, hol puliszkával annak függvényében, hogy hétköznap vagy vasárnap készült a rántotta. Hétköznapokon ugyanis hamarabb volt friss kenyérrel, vasárnap pedig finomabb volt puliszkával. Hozzá rendszerint cukros saláta járt a gyérítésből, vagyis azokból a zsenge salátalevelekből, amiket gyomlálás közben szedtek ki a kertből. Most viszont a Székely Konyhába készítettem, és ezért megpróbáltam kicsivel dizájnosabban tálalni, cukros saláta helyett pedig paradicsomsalátát készítettem hozzá. 
Hozzávalók

3 tojás, zöldhagymaszár vagy snidling, friss tárkonylevelek, só, bors, olaj a sütéshez.
 
Elkészítése

Csokornyi zöldhagymaszárat vagy snidlinget, illetve maréknyi friss tárkonylevelet apróra vágunk. A tojásokat a sóval és a borssal felverjük, belekavarjuk a zöldfűszereket. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, majd merőkanálnyi zöldfűszeres felvert tojást terítünk bele. Megvárjuk, amíg a teteje kocsonyásodni kezd, akkor egy lapát segítségével az egyik szélén tűrünk egyet-kettőt, majd a serpenyőben keletkező üres részre további zöldfűszeres, felvert tojást terítünk. A műveletet addig ismételjük, amíg az alapanyag elfogy és a tojásgöngyöleg teljesen átsül. Az így nyert göngyöleget kb. két centis csíkokra vágva friss zöldséggel és kenyérrel tálaljuk.
 
Hasznos tudnivaló!

• Az omlett felgöngyölés nélkül is finom.
• Úgy is készíthetjük, hogy a hagymát előre kissé megdinszteljük az olajon, úgy öntjük rá a tárkonyos tojást, ebben az esetben viszont nem lehet felgöngyölni.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése