2020. június 13., szombat

Töltött tojás karfiollal

Ez az egyik kedvenc ételem így nyár elején, amikor már megjelenik a friss, nyári karfiol. A receptje édesanyámtól származik, hajdanán ő készített ilyen finomságokat, hogy ő kitől tanulta, azt nem tudom, de az is megtörténhet, hogy ő találta ki.
Hozzávalók 

1 kis fej karfiol, 4 főtt tojás, 1 kis fej hagyma, só, őrölt fehér bors; illetve a majonézes mártáshoz: 1 egész nyers tojás, 1 kiskanál mustár, 1,5 dl olaj, 1 dl tejföl, só, őrölt fehér bors, citromlé, csipetnyi porcukor, 1 csokor petrezselyemzöld. 
  
Elkészítése 

A karfiolt megpucoljuk, rózsáira szedjük, enyhe sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és hagyjuk teljesen kihűlni. A hagymát apró kockára vágjuk, a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. A nyers tojásból az olajjal és a mustárral botmixer segítségével gyors majonézt kavarunk, hozzáadjuk a tejfölt, finoman sózzuk, borsozzuk, citromlével és porcukorral ízesítjük, majd összekavarjuk. Felhasználásig félretesszük. 
A főtt tojásokat megpucoljuk, félbevágjuk, a sárgájákat egy tálacskába rakjuk, hozzáadunk két-három karfiolrózsát, villával összetörjuk, sózzuk, borsozzuk, beletesszük az apróra vágott hagymát, a petrezselyemzöldet és annyi majonézes mártást, hogy kellően selymes tölteléket nyerjünk. 
A félbevágott tojásokat megtöltjük a töltelékkel és a karfiolrózsákkal együtt sültestálon elrendezzük, majd leöntjük majonézes mártással. 
Tálalás előtt legalább egy órát hűtőben tartjuk. 
  
Hasznos tudnivaló! 

• Gyors majonéz helyett készíthetünk klasszikus majonézt is csak tojássárgájából és olajból! 
• Nagy melegben nem ajánlott tojásos, majonézes ételt fogyasztani!

Jó étvágyat! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése