2020. június 11., csütörtök

Izsóppal pácolt tarja tabuléval - Vendégposzt

Ezt az ételt most azért osztom meg, mert remek lehet és mert egy számomra kedves személy készítette. Endes-Ábrahám Ibolyát sok évvel ezelőtt ismertem a Gyulafehérvári Caritas sajtósaként,  aki már akkoriban nagyon határozott fiatal hölgynek tűnt. Jó volt vele dolgozni, mert mindig pontos és precíz volt, amit megígért, azt megcsinálta. Aztán egy ideig nem találkoztunk, ám, amikor újra feltűnt, akkor úgymond a főnökömként láttuk viszont egymást. Mi tagadás a főnök-beosztotti viszonyban kissé ballábbal indítottunk mindketten, de hála Istennek, mindkettőnkbe szorult annyi józan paraszti ész, hogy a kezdeti csorbát nagyon hamar "kikalapáljuk". Utána barátivá alakult a viszonyunk és ez megmaradt azután is, hogy ő elment a kiadótól. Mindeközben megtudtam róla, hogy nagyon jól főz, az egészséges táplálkozás híve, ételeiben mindig nagyon sok zöldség szerepel, ugyanakkor egy igazi ínyenc is, bátran és ügyesen használja a legkülönfélébb fűszereket. A képen látható étel egy remek lenyomata Ibolya konyhájának, hiszen bravúros ügyességgel házasította össze a székely konyha egyik kedvenc ételét, a tarjából - vagy ahogy mi, székelyek mondjuk, nyakas karajból - készülő flekkent az arab konyha zöldfűszeres salátájával a tabulével, ezáltal egy sokkal könnyebb ételt kreálva, mint a hagyományos.
Hozzávalók

Az izsóppal pácolt tarjához: 4 szelet sertéstarja, néhány cikk fokhagyma, só, bors, néhány szál izsóp, 0,5 dl olaj, 0,5 dl száraz fehérbor.
A tabuléhoz: 10 dkg kuszkusz, 1 paradicsom, 3 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor menta; illetve az öntethez: 1 citrom leve, 2-3 evőkanál olívaolaj, só, bors. 

Elkészítése

A sertéstarját sózzuk, borsozzuk, egy edénybe rakjuk, közéje teszünk néhány cikk héjastól megroppantott fokhagymát és néhány szál izsópot. Meglocsoljuk olajjal és száraz fehérborral, közben a hússzeleteket megemelgetjük, hogy a folyadék bemehessen közéje is. Az edényt lezárjuk és néhány órára hűtőbe tesszük.
A tabuléhoz sós vízben megfőzzük a kuszkuszt, leszűrjük, majd hideg vízzel leöblítjük, és egy tálba tesszük. Egy dobozba beleöntjük a citromlevet és az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, majd lefödjük a dobozt és erőteljesen összerázzuk, míg szép, selymes öntetet nyerünk. Ezt rátöltjük a kuszkuszra. A paradicsomot kettévágjuk, a magvait eltávolítjuk, majd apró kockára vágjuk és a kuszkuszhoz adjuk. A mentát és a petrezselyemzöldet felaprítjuk, hozzáadjuk a kuszkuszhoz, és az egészet óvatosan összeforgatjuk.
Ha kész a tabulénk, a bepácolt húst grillrácson megsütjük.
Tálaláskor tányérra halmozzuk a tabulét és mellétesszük a húst. 

Hasznos tudnivaló!

• A húst ajánlott bepácolni a grillezés előtti este.
• Grillezéskor távolítsuk el a húsról a fokhagyma és az izsóp darabkákat, mert ráéghet és keserű ízt kölcsönöz neki!
• Az izsóp kissé kámforos, fűszeres illatú, enyhén kesernyés ízű fűszernövény, az abszint egyik hagyományos alapanyaga. Emésztést elősegítő hatása miatt sok helyen előszeretettel használják nehéz, zsíros húsételek fűszerezésére, a húsoknak enyhén keserű-mentás ízt kölcsönöz. A virágját saláták ízesítésére használhatjuk, míg a levelét levesek, illetve hal-, húsételek, vadhús, pástétomok, vese- és báránypörkölt ízesítésére.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése