2020. június 4., csütörtök

Kakukkfüves-petrezselyemzöldes gombapaprikás puliszkával - Vendégposzt

Jöjjön még egy vendégposzt, egy számomra igencsak kedves embertől, Balassy Antóniától, akivel ugyan személyesen nem ismerjük egymást, de a Facebook valahogy egymás közelébe sodort bennünket. Ez is szép bizonyítéka annak, hogy lehet közöttünk akárhányezer kilométer és elválaszthat bennünket akárhány országhatár, a hasonló gondolkodású, hasonló módon érző emberek úgy is egymásra találnak. Így én ezzel a poszttal emlékezem az Összetartozás-napjára... 
Hozzávalók 

A kakukkfüves-petrezselyemzöldes gombapaprikáshoz: 50-60 dkg gomba, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 szál kakukkfű, fél kiskanál fűszerpaprika, 1 evőkanál házi paprikakrém, 1 közepes hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 paprika, 2 közepes paradicsom, 1 dl bor, 0,5 dl olaj, só, bors, tejföl. 
A puliszkához: 25 dkg kukoricaliszt, 1 l víz, 3-4 szál sáfrány, 3 dkg vaj, só. 
  
Elkészítése 

A zöldségeket megpucoljuk, és kockára vágjuk, a gombát feldaraboljuk, a zöldfűszereket finomra aprítjuk. Az olajon megdinszteljük a hagymát, fokhagymát és a paprikát, megszórjuk fűszerpaprikával, hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikakrémet, majd megpároljuk. Beletesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk, bort öntünk alája és megpároljuk. Végül a gomba szaftját elkeverjük kevés tejföllel, és összeforraljuk a gombával, illetve megszórjuk a zöldfűszerekkel. 
Eközben egy edényben odatesszük főni a vizet kevés sóval és a sáfránnyal, kb. 5 percet főzzük, majd kidobjuk belőle a sáfrányt. Folyamatosan kevergetve belecsorgatjuk a kukoricalisztet, és addig főzzük, amíg a kukoricapép elválik az edény falától. Ekkor belekavarjuk a vajat és a levesszük a tűzről a puliszkát. 
Tálaláskor tányérra tesszük a puliszkát és melléhalmozzuk a gombapaprikást. 
  
Hasznos tudnivaló! 

• Antónia azért tesz sáfrányt a puliszkába, mert ahol ő él, a bió-kukoricaliszt nagyon világos. Így a sáfrány teljesen kihagyható a puliszkából. 
• Házi paprikakrém helyett használható a kereskedelemben kapható is.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése