2020. május 27., szerda

Fűszeres bodzaszörp - Vendégposzt

Itt a bodzaszezon, így annak is elérkezett az ideje, hogy finom bodzaszörpöt készítsünk. Szoktam én is készíteni, viszont Szász Veronika barátnőm receptje igencsak megtetszett, s az idén minden bizonnyal ez alapján a recept alapján fogom készíteni. Szász Veronkával a sors valamiképpm az intereten boronált össze bennünket a sors, de hamar kiderült, hogy több közös ismerősünk is van. Aztán egy ködös decemberi napon találkoztunk is a városunkban zajló disznótors fesztivál ürügyén, amelyre ő is eljött a férjével együtt. Azóta meghívtam a főzőműsoromba is, magyarán együtt is főztünk. 
Hozzávalók 

25 bodzavirág, 3 citrom, 1 narancs, 1 kis csokor menta, 3,5 l hideg víz, 2 kg cukor, 2,5 dkg citromsav, 1 csapott kiskanál nátrium-benzoát. 

Elkészítése 

A vizet beleöntjük egy nagy fazékba, hozzáadjuk a cukrot, a citromsavat és a nátrium-benzoátot, majd addig kavargatjuk, amíg minden feloldódik. Beletesszük a bodzavirágokat, belekarikázzuk az alaposan megmosott citromot és narancsot végül a mentát, összekeverjük, majd lefödve négy napig érleljük. Ezalatt naponta legalább egyszer megkavarjuk, majd visszafödjük. Négy nap után tiszta, száraz üvegekbe töltjük, ledugaszoljuk és a kamrába tesszük. 
Ásványvízzel hígítva fogyasztjuk, de használhatjuk koktélokhoz, édes mártásokhoz illetve fagylalthoz ízesítőnek. 

  Hasznos tudnivaló! 

• A bodzavirágot pormentes helyről, lehetőleg ne utak mentéről szedjük! 
• A bodzavirágot felhasználás előtt nem szabad megmosni! 
• A menta és a narancs kihagyható, akkor egyszerű bodzaszörp lesz!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése