2016. január 21., csütörtök

Nyúltokány

Az a helyzet, hogy ezt az ételt nagyon régen főztem. Méghozzá akkor, amikor még nem volt nálunk tiltólistán a nyúlhús fogyasztása. Ugyanis egy ideje tiltólistán van, ennek az oka pedig 
Zalán-nyuszi, a lányom "családi háttere" Kolozsváron. Történt ugyanis, hogy amikor a lányom bejutott az egyetemre a barátnője egy nyuszit ajándékozott neki, hogy "legyen valakije" az idegen nagyvárosban. Nyílván, vakációkra, ünnepekre Zalán mindig hazajött a lányommal, és hát összebarátkoztunk - talán, kicsit jobban is a kelleténél. De a kedvességét, barátságosságát mi sem jelzi jobban, mint a fenti fotó, ahol épp nyuszi-puszival köszönti az egy hete nem látott gazdáját. A lányom ugyanis a találkozás előtt egy hétig Kolozsváron volt albérletet keresni, Zalán pedig azalatt velem volt, Hozzám is kedves volt, puszilgatta a kezem, de amikor a Gazdi hazajött, az egészen más volt. Nos, emiatt került tiltólistára nálunk a nyúlhús, mert mi nem esszük meg azon állatok húsát, "akikkel" barátok vagyunk. De, aki nincs ilyen közeli barátságban a nyulakkal, az nyugodtan elkészítheti az alábbi tokányt, mert nagyon finom.

Hozzávalók

70-80 dkg csontos nyúlhús – bordás rész, első comb, nyakrész –, 3-4 nagyfej hagyma, só, bors, pirospaprika, 1-2 evőkanálnyi paradicsompüré, 1-2 babérlevél, kevés napraforgóolaj. 

Elkészítése 

1. A nyúlhúst feldaraboljuk, hártyáitól megtisztítjuk. A hagymát megpucoljuk és laskára vágjuk. 
2. A hagymát kevés olajon üvegesre dinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük kevés vízzel és még 15-20 percet pároljuk. Amikor a vizet elfőtte, hozzáadjuk a feldarabolt nyúlhúst, és időnként kevés vizet töltve alá, puhára főzzük. Közben sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, majd az utolsó negyedórában a paradicsompürét is. 
3. Krumplipürével, nokedlivel vagy kifőtt tésztával és savanyú uborkával tálaljuk. 

Jó tudni! 

• Ha nyáron készítünk nyúltokányt, tehetünk bele egy paprikát és 1-2 paradicsomot is.

Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

  1. Öcsém kedvenc játéka pici korában egy kitömött nyuszi volt, vele aludt, vele kelt, szóval anyukánk, ha jól emlékszem, libahúsként prezentálta a vasárnapi ebéden a nyúlpecsenyét :)

    VálaszTörlés