2016. január 9., szombat

Sólet

Édesanyám mesélte, hogy 1940-ben Marosborgóra telepítették őket, mivel sokgyermekes család voltak, és az akkori magyar kormány nagy támogatást adott azoknak, akik vállalták, hogy román vidékre költöznek. Édesanyámék nyolcan voltak testvérek, nagyapám pedig bevállalós volt, így hát bepakoltak egy marhavagonba és Borzontról Borgóra költöztek. Sokat mesélt az ottani életükről, de ennek itt és most nincs jelentősége, sokkal inkább van annak, hogy Borgón a szomszédjukban egy zsidó család lakott. Édesanyám elmesélte, hogy a szomszédjukban lakó "kedves zsidó néni" időnként meglepte őket jó nagy cserépfazék sólettel, ami szerinte "egy paszulyból készült nagyon finom étel volt, amiben árpakása is volt és hús is, de a hús nem disznóhús volt". Gyerekkoromban ahányszor szóba hozta, mindig kértem, főzzön nekünk is olyat, de mindig azzal hárított, füstölt libacomb jár bele, ilyet pedig nem árulnak a boltban. Aztán később olvasmányaimban is találkoztam a sólettel, megtudtam róla többek közt, hogy a zsidók többnyire ünnepre, a sabatra készítették. Gyergyószentmiklósi zsidó ismerősöm mesélte aztán már felnőtt koromban, hogy az ő nagymamája mindig a pénteki sütés után rakta be a nagy cserépfazekat a kemencébe, ahol aztán mgekészült az étel úgy, hogy szombaton még melegen vették ki onnan. 

A receptjét is elmondta, de mivel ő is megerősítette azt, amit édesanyám mondott, vagyis hogy füstölt libacomb jár bele, letettem róla, hogy valaha is sóletet főzzek. Aztán kb. egy éve Zsanuária tette közzé ismét a sólet receptjét, beszéltünk is róla és ő győzött meg, hogy nem kell épp annyira mereven ragaszkodni a füstölt libacombhoz, mert jó az füstölt pulykával vagy más szárnyas húsával is. Akkoriban készítettem is egy füstölt pulykás változatot, amit kollégáimmal is megkóstoltattam - mindenki elégedetten hümmögött hozzá, annyira ízlett. A gond az volt, hogy kép nem készült róla, mert mire észbe kaptam, hogy le is kéne fotózni, mind felfaltuk. Kicsit lammentáltam azon, hogy az addig rendben van, hogy kipipálva a sólet, de csak jó lenne egyszer úgy is elkészíteni, hogy fotó is készüljön róla. S ekkor következett be a nem várt csoda: az egyik kedvenc hentesemnél ott volt a hűtőpultban a füstölt libacomb. Nosza meg is vettem belőle kettőt - noha eléggé borsos ára volt - s így már ketten örültünk, mert az elárúsító mondta, egy ügynök tukmálta rá a főnökre, de a kutyának sem kell, egy darabot el nem adtak belőle egy hete. Így hát megfőztem a libacombos változatot is Zsanuária leírása alapján, s ezúttal fotót is készítettem.

Hozzávalók 

0,5 kg apró szemű fehérbab, 30 dkg gersli (árpagyöngy), 2-3 füstölt libacomb, 50 dkg füstölt marhaszegy , 2 nagy hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 3 evőkanál libazsír, 1 evőkanál pirospaprika, bors, 4-6 tojás. 

Elkészítése 

1. A babot megpucoljuk, alaposan átmossuk, de nem áztatjuk. A hagymát, fokhagymát meghámozzuk és kockára vágjuk; a gerslit szűrőkanálban, folyóvíz alatt átmossuk. A húsokat és a tojást is átmossuk.
2. Egy akkora lábosban, ami a sütőben elfér, összekeverjük a nyers hagymát, fokhagymát a libazsírral és a fűszerekkel. Ráöntjük a babot, majd a gerslit, és megrázogatjuk a lábast, hogy a gersli menjen be a babok közötti résekbe. 
3. A tetejére rárakjuk a húsokat és feltöltjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. 
4. Gáztűzhelyen felforraljuk, közben előmelegítjük a sütőt (170 fokra). 
5. Ha a sólet felforrt, óvatosan, egy kanál segítségével a tetejére rakjuk a tojásokat és az edényt lefödve a sütőbe toljuk. 
6. Kb. 2,5-3 órát hagyjuk a sütőben készülni, közben többször megnézzük, és ha elfőtte a levét, forró vízzel pótoljuk. 
7. Ha megfőtt, kivesszük a tojásokat, hideg vízben lehűtjük, meghámozzuk, félbevágjuk; a húsféléket is kiszedjük, a libacombot lebőrözzük, esetleg kisebb darabokra vágjuk a szeggyel együtt. 
8. Tálaláskor a sólet tetejére tesszük a félbevágott tojásokat és a húsdarabokat. 

Jó tudni! 

• A jó sólet titka, hogy legalább kétféle füstölt húsból készül! 
• Füstölt libacomb helyett bármilyen más füstölt szárnyashúst használhatunk! 
• Próbálkozhatunk füstölt sertéshússal is, a végeredmény azonban már nem sólet lesz, mivel a kóser konyha tiltja a sertéshús fogyasztását. 
• Figyeljünk arra, hogy pótoljuk az elfőtt vizet, mert a sóletnek nem szabad száraznak lennie! Akkor finom, ha jó szaftos. 
• Só nem jár a sóletbe, mert a füstölt húsok kellő mértékben sóssá teszik az egész ételt.

Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

  1. Alíz csodás lett a sóleted, külön örülök, hogy az én receptemet is /ami amúgy szintén autentikus, mert egy zsidó hölgytől van/ figyelembe vetted és ízlett is :-)Néha-néha érdemes költeni a füstölt libacombra, meg a marhaszegyre, de a füstölt pulykacombbal ugyanolyan mennyei, nálam is épp vár egy ilyen szép pulykacomb a sorára, itt is sólet lesz, majd úgy január vége felé :-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel nekem nem volt autentikus receptem, muszáj volt olyan leíráshoz folyamodnom, amely a leginkább hasonlított ahhoz, amiket édesanyám meg a zsidó ismerősöm mesélt. :) Nem utosó szempont nálam, hogy a leírás megbízható forrásból származzon - hát ezért esett a választásom rád! :)

      Törlés
  2. na egyszer majd... még sohasem csináltam :) pedig imádok minden babos ételt

    VálaszTörlés