2016. május 27., péntek

Finomfőzelék

Nem tudom, kinek, mi a tapasztalata, de én azt észlelem, hogy mintha a főzelékfélék kezdenének kimenni divatból. Legalábbis az én környezetemben egyre kevesebben főzik, vendéglőkben egyáltalán nincs étlapon, akik főzik is ritkán teszik asztalra, mert nehéz ételnek tartják a sűrítéshez használt liszt miatt. Nos, az utóbbi hetekben kicsit szétnéztem a halpiacon, akarom mondani a "főzelékpiacon", s azt láttam, hogy ki lehet hagyni mindenféle lisztes "habarcsot" főzelékből, s úgy is jó lesz. Pontosabban erről tudtam eddig is, de soha nem próbáltam ki. Mostanig! Az utóbbi hetekben viszont egész sorozat főzeléket készítettem úgy, hogy sem rántást, sem habarást - vagy ahogy mifelénk mondják: eresztéket - nem tettem bele. Egyszerűen a párolt zöldség egyrészét pürésítettem és azzal sűrítettem a főzeléket. Nos, ilyen lett például a jó, öreg finomfőzelék lisztes sürítmény nélkül.
Hozzávalók 

20 dkg kibontott, zsenge zöldborsó, 20 dkg karalábé, 20 dkg sárgarépa, 1 szál zöldhagyma, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál olaj, 1 dl natúr joghurt, 1 csokor petrezselyemzöld, só, citromlé. 

Elkészítése 

1. A zöldségeket megpucoljuk, a karalábé felét és a sárgarépa vastagabb részeit kockára vágjuk, majd a zöldborsó felével a vajon megpirítjuk, vigyázva, hogy ne égjen meg. Közben sózzuk. 
2. A zöldhagymát felkarikázzuk, a vaj és az olaj keverékén üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a maradék zöldborsót és karalábét, illetve a sárgarépa vékonyabb részeit felaprítva. Együtt pároljuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, sózzuk és lassú tűzön addig pároljuk, amíg puhára fő. 
3. Ha a zöldség megfőtt, leszűrjük, a levét egy edényben felfogjuk, a többit a joghurttal együtt késes aprítóban vagy botmixerrel pürésítjük. 
4. A zöldségpépet a saját főzőlevével sűrű krémleves állagúra hígítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott, pirított zöldségeket, összeforraljuk, ízlés szerint kevés citromlével savanyítjuk és gazdagon megszórjuk petrezselyemzölddel. 
5. Aprófasírttal tálaljuk, de bármilyen húsféle mellé adhatjuk köretnek.

Jó étvágyat! 

2 megjegyzés:

  1. Nálunk nem megy ki a divatból, minden héten van egyféle legalább, mi nagyon szeretjük az összes főzeléket, például a finomfőzeléket is, de a sárgarépafőzeléket is magában, viszont én mindig hagyományosan berántom vagy behabarom, mikor melyikhez mi kell, ahogy a nagyanyám is tette anno, hiába, így szeretjük :-) Van, hogy levesesre sűrítem, ha hígabbra van gusztusunk :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. MOstanig én is a rántásos vagy eresztékes változatot készítettem, de többnyire csak spenótból és zöldborsóból. Más főzeléket nem főztem, mert pontosan a rántásos és habarásos nehéz sűrítési eljárások miatt nem szerettem. De ezentúl étlapon lesz nálam a többi főzelék is, annyira finomak lesznek ezzel az egyszerűsített változattal. :)

      Törlés